Božićni filmovi, bajke i koncerti: Pogledajte sve novosti na Adventu u Zagrebu

Foto: Vedran Tolić/Index/Press

ZA 18 DANA otvorit će se prve adventske kućice u Zagrebu, iako pravi advent počinje 1. prosinca. Kako biste mudro iskoristili adventske tjedne do 6.siječnja, donosimo vam pregled svih novosti u gradu u tom najljepšem dijelu godine.

Od noviteta, sudeći po najavama, posjetiteljima Adventa najzanimljiviji će biti Filmski Advent u Prolazu sestara Baković, koji će biti uređen poput pravog filmskog seta božićnog filma, pružajući nebrojene mogućnosti za snimanje fotki za Instagram. Kad vam dosadi fotografiranje, možete ući u Kino Europu gdje će se prikazivati vaši omiljeni božićni filmovi.

Još jedna nova lokacija je Stara Tkalča, koja će posjetiteljima pružiti priliku da se upoznaju sa starim obrtima. Tako će se otkriti što su to radili stari zagrebački urari, klobučari, mesari i pekari te kako su nekad Purgeri mijenjali novac, naravno, uz brojne mogućnosti za fotke.

Treći novitet je Advent u Maksimiru i Zoološkom vrtu, koji posjetiteljima omogućuje da otkriju što životinje rade i izvan službenog radnog vremena ZOO-a. Tu će se održavati interaktivne radionice za cijelu obitelj.

Kad je riječ o starim, dobro poznatim lokacijama, one će biti uređene u duhu bajki. 

Advent će imati tri teme, prva je Ivana Brlić Mažuranić koja će se provlačiti kroz većinu lokacija. Druga je klasična glazba, pa će se božićni klasici oriti kroz cijelo središte grada. Održat će se čak osam različitih prigodnih festivala, a to su: Adventfest u Katedrali, Advent Classic Fest, Festival adventskih i božićnih pjesama u Zagrebu, Koncerti u crkvi sv. Katarine, Koncertni program Zagrebačkih solista za Advent u Zagrebu, Advent u župi sv. Blaža, S božićnih balkona Zagrebu i Božić s klincima.

Treća je ekologija, što znači da plastične slamke, čaše i tanjure ove godine nećete gledati. Grad je apelirao na ugostitelje da ih zamijene papirnatim čašama i slamkama, odnosno recikliranim materijalima.

Sve ostalo je poprilično slično kao i lanjskih godina. Sve počinje paljenjem prve adventske svijeće 1. prosinca u 17 sati, nastavlja se otvaranjem Ledenog parka i paljenjem lampica na Zrinjevcu točno u 20 sati istog dana.

Advent će se odvijati na Trgu bana Jelačića i potezu do Cvjetnog trga, urbani štih protezat će se Europskim trgom. Marićev prolaz opet će biti uređen, baš kao i Zrinjevac, dok će se na Strossmayerovom trgu odvijati Fuliranje. Krajnja južna točka Adventa je Ledeni park na Tomislavcu.

U tunelu Grič bit će organiziran Muzej realnosti u suradnji s UNICEF-om, Na Vranicanijevoj poljani bit će dekorativni elementi i photo pointovi, a ponovit će se i veoma uspješni Cafe de Matoš.

Ako vaš baš jako zanima kako izgleda Ured predsjednice RH, u njega ćete moći zaviriti i ove godine, a usput otkriti običaje Zagorja.

MUO, Etnografski muzej i Arheološki muzej se uključuju s prigodnim adventskim izložbama.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.