Brad Pitt je prvu glavnu ulogu u životu dobio u Jugoslaviji. Glumio s Milenom Dravić

Foto: Press

Brad Pitt u novom filmu psuje na hrvatskom, što je mnoge podsjetilo na činjenicu da je slavni glumac prvu glavnu ulogu igrao u bivšoj Jugoslaviji, točnije u crnogorskom primorju.

Glumac je rođen u Oklahomi, a 1987. doselio se na Beverly Hills u Kaliforniji. Šest godina je studirao glumu, a 1988. dobio je svoju prvu glavnu ulogu u Tamnoj strani sunca, u kojoj glumi mladog Amerikanca kojeg obitelj vodi na Jadran kako bi se izliječio od kožne bolesti. Film je sniman u Kotoru i okolici u ljeto 1988. godine, a zbog raspada Jugoslavije objavljen je tek 1997.

Igrao uz Milenu Dravić i Sonju Savić

Film Tamna strana sunca je američko-jugoslavenski film iz 1988. godine redatelja Božidara Bote Nikolića, a scenarij su po priči Nikole Jovanovića napisali Andrew Horton i Željko Mijanović. Glavne uloge u filmu tumače Brad Pitt, Sheryl Pollack i Guy Boyd.

 

Brad Pitt igra Ricka Claytona, mladića koji pati od rijetke kožne bolesti i na Jadranu uči važne životne lekcije, a njegovu majku igra Milena Dravić. Uz njih u filmu glume i Gorica Popović te Sonja Savić.

Redatelj Božidar Nikolić je od 400 kandidata za glavnu ulogu izabrao Brada Pitta, a glumac je bio veoma sretan zbog izbora premda je, kako se kasnije saznalo, plaćen samo 1523 dolara za sedam tjedana snimanja.

"Svake noći smo išli u kavane"

"Svake noći smo išli u kavane i lokale i ostajali do četiri ujutro. Njega su salijetale djevojke jer je jednostavno uvijek plijenio pažnju. Međutim, više je volio sa mnom piti vino i pričati o filmovima i filozofiji nego se posvetiti djevojkama", ispričao je scenarist Željko Mijanović jednom za Blic.

Takvim su ga pamtile i kolegice iz filma.

"Jurile su ga Njemice koje su ljetovale u Crnoj Gori! Pamtim ga kao simpatičnog, jednostavnog dečka i velikog profesionalca koji je uvijek na vrijeme dolazio na snimanje. Kada je došao u Budvu, čini mi se da nije bio najsigurniji kamo je zalutao", rekla je Gorica Popović prije mnogo godina za Press.

Rekla je i da se slavni holivudski glumac tek kasnije opustio i postao druželjubiv te da ništa nije nagovještavalo da će postati takva zvijezda. 

"Skakao je od sreće kad je dobio ulogu"

Redatelj filma Božidar Bota Nikolić rekao je da je izabrao Pitta među 400 kandidata na castingu u Metro Goldwin Meyeru. "Kad sam mu rekao da je izabran, Pitt je otrčao do travnjaka i počeo skakati od sreće i raditi kolutove", ispričao je Nikolić.

Nakon snimanja filma, Brad Pitt je početkom devedesetih došao u Beograd kako bi posjetio redatelja koji mu je dao prvu veću ulogu. "Odveo sam ga na utakmicu, ne sjećam se točno s kim je Zvezda igrala. Bio je oduševljen kada je na Marakani vidio 100.000 ljudi i glasno je navijao za Zvezdu", tvrdio je Bota i dodao da je Brad tad najavio kupnju kuće u Crnoj Gori.

"Sjećam se da je obožavao Kotor i prije svega Perast te da je svaku pauzu na snimanju koristio da posjeti ta mjesta. Govorio je da će kad-tad kupiti kuću u Crnoj Gori", ispričao je redatelj.

Nekoliko godina kasnije počeo je Pittov glumački uspon - 1994. glumio je u filmu Intervju s vampirom, a uslijedili su Legenda o jeseni i Sedam. Nakon toga 1997. godine snima Sjeme zla te Sedam godina u Tibetu, čime postaje jedan od najpopularnijih holivudskih glumaca.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.