Brojke ne lažu – Weekend.17 je najbolji i najposjećeniji do sada

Foto: Marko Pavlović

Weekend.17 je ponovno pomaknuo granice mogućeg. Kroz tri dana, Festivalom je prošlo više od 6500 posjetitelja, što je apsolutni rekord. Više od 220 govornika iz svih krajeva svijeta na 9 pozornica u sklopu čak četiri festivala - Weekend Media Festival, HR.Weekend, AI Weekend i Finance Weekend podijelilo je svoje ideje u prostoru stare Tvornice duhana pod pokroviteljstvom Adris grupe. Sjajni paneli i networking preko dana ali i nezaboravni noćni provod kojim su dirigirali Grše i prijatelji, Miach i svjetski poznati DJ Fedde Le Grand, osigurali su najljepši oproštaj s ljetom. Poznata imena poput Aleksandera Čeferina, predsjednika UEFA-e, Thomasa Eriksona, Marca Schulza, Helen Lee Kim, Ace Petrovića, ali i regionalne zvijezde poput Mojmire Pastorčić, Dragana Bjelogrlića i Zorana Kesića obilježili su ovogodišnji Weekend.17!

Foto: Mario Pavlović Mili, Fedde Le Grand

 Najveći dojam na publiku u petak ostavio je Thomas Erikson, autor hit knjige Okruženi idiotima koji je nasmijao prepunu dvoranu svojom izjavom: "Ponekad tog idiota pronađete u ogledalu – to se meni dogodilo!" Na humorističan, ali duboko poučan način, Erikson je publiku naučio kako bolje komunicirati s ljudima koji imaju različite osobnosti. Dr. Ali Fenwick, poznat kao "Moderni psiholog", oduševio je publiku svojim vizijama o budućnosti umjetne inteligencije.

Foto: Dino Ninković, Thomas Erikson

Zahtjevnu publiku u Rovinju oduševio je i Dragan Bjelogrlić, poznati redatelj i producent, koji je podijelio insajdersku priču o tome kako je regionalni hit "Toma" probio granice lokalnog tržišta što je po njemu samo dokaz da dobar proizvod uvijek dođe do publike, ma kako taj put trnovit bio. Televizijska lica Mojmira Pastorčić i Ivana Petrović na panelu "Format newsa – kako dalje?" uzburkale su atmosferu pitanjem: "Tko zaslužuje biti u vijestima?"

Foto: Dino Ninković, Dragan Bjelogić

Kako je pravnik iz Slovenije postao predsjednik UEFA-e i koje je prepreke morao svladati na tom putu? Kolika je moć nogometa u svijetu, ali i njegova kao predsjednika UEFA-e te kako se izborio protiv Superlige, u do posljednjeg mjesta ispunjenoj najvećoj dvorani Weekenda u razgovoru s Milanom Vlaović Kovaček, spisateljicom i kolumnisticom Glorije otkrio nam je Aleksandar Čeferin. Što znači biti sretan? Pitanje koje si mnogi od nas svakodnevno postavljaju, a na ovogodišnjem Weekendu.17, Micael Dahlen, švedski profesor sreće, dao je publici odgovore kroz jedinstvenu perspektivu. "Svako malo trebamo zastati i zapitati se – ima li smisla ono što radimo i ispunjava li nas to na neki način".

Foto: Mario Pavlović, Aleksandar Čeferin i Milanava Vlaović

Bob Garfield, američki pisac, novinar i komentator komentirajući simbiozu masovnih medija i masovnog oglašavanja istaknuo je: "Medijima i oglašivačima od 2007. godine nestalo je više od pola zarade, pardon, ne nestalo znam gdje je, a social media and search je sada u plusu 503 biliona dolara" te zabrinuo publiku. Kimberly Fox, voditeljica međunarodne prodaje, The Veterans i Helen Lee-Kim, predsjednica za međunarodna tržišta, Lionsgate Motion Picture Group pod moderatorskom palicom Ance Trute, generalne direktorice, Vertical Distribution, podijelile su svoja viđenja o stanju, budućnosti i promjenama koje potresaju Hollywood, ali i streaming servisima i kinima u panelu pod nazivom "Once upon a time in Hollywood" powered by CineStar.

Foto: Press, Bob Garfield

U 2023. godini, Super Bowl je zabilježio nevjerojatnih 115 milijuna pregleda, daleko nadmašivši druge popularne programe poput dodjele Oscara, koja se našla tek na 15. mjestu. O ovom fenomenu govorio je Pete Radovich, potpredsjednik produkcije i viši kreativni direktor CBS-a na predavanju intrigantnog naslova "What the f*** is the Super Bowl, anyway?". Poznati voditelj i novinar Andrija Jarak, autor popularnog true crime serijala "Dosje Jarak", otvorio je fascinantne teme istraživačkog novinarstva u dinamičnom razgovoru o kriminalu na Balkanu. Uz Jarka, kao panelisti, svoja su iskustva podijelili bivši glavni ravnatelj policije i ratni zapovjednik specijalne jedinice "ALFA" Vladimir Faber, novinar i reporter RTL-a Dario Todorović, autor specijala Potrage "Zavadlav" te scenarist, redatelj i autor "Dosjea Jarak" te iskusna srpska novinarka Jovana S. Polić, čije su priče rasvijetlile niz slučajeva kriminala i korupcije.

Prepunu dvoranu Weekenda.17 nasmijao je i gledao Zoko. Zokin pogled liječi od brojnih psihosomatskih tegoba, pozitivno utječe na rad respiratornih organa, poboljšava potenciju, umiruje bolne žuljeve, odvikava od alkoholizma i nacionalizma, a oni koji su na ljekovitom panelu "Zoko te gleda" uhvatili dva Zokijeva pogleda, potpuno besplatno dobili su i treći. Ovim performansom legendarnog Zorana Kesića, srpskog komičara, novinara i voditelja, započeo je panel "10 godina u 24 minute" kroz koji se, zajedno sa svojim scenaristima prisjetio najboljih trenutaka i anegdota kako bi proslavili jubilarni 10. rođendan emisije "24 minuta".

Foto: Dino Ninković, Zoran Kesić

Održan drugi po redu HR.Weekend

Stručnjaci iz područja ljudskih resursa, psihologije i poslovanja raspravljali su o ključnim temama koje oblikuju današnje radno okruženje, uključujući plaće, ravnotežu između poslovnog i privatnog života te utjecaj umjetne inteligencije na budućnost rada. Kroz niz panela, posjetitelji su imali priliku čuti bogate uvide i razmišljanja o izazovima s kojima se suočavaju organizacije, posebno u kontekstu novih modela rada, promjena u organizacijskim kulturama te kako HR odjeli mogu postati strateški partneri u vođenju poslovanja. Atmosfera prožeta razmjenom ideja, stavova i razmišljanja ali i nadom za implementacijom pozitivnih promjena u radnim sredinama širom regije ostat će dugo zapamćena. Na panelu "Making The Good Life a More Central Part of Work (and Beyond): Lessons from the Longest Study of Happiness", pod pokroviteljstvom poslovne škole Algebra, dr. sc. Marc Shulz predstavio je rezultate najdužeg longitudinalnog istraživanja ljudskog života koje je pokrenulo Harvardsko sveučilište 1938. godine. Preko 86 godina pratili su živote 724 osobe iz različitih sredina, a danas se prati oko 1300 njihovih potomaka. Ključna spoznaja istraživanja - kvalitetni odnosi ključni su za sreću i zdravlje. Ispitanici s dobrim odnosima brže su zacjeljivali fizičke rane i imali bolju mentalnu stabilnost, a usamljenost je dovodila do većih zdravstvenih problema i izostanaka s posla.

Foto Matej R., Marc Shulz

Prvi AI Weekend oduševio 

Prvi AI Weekend u potpunosti je premašio sva očekivanja. Pune dvorane zainteresiranih za poslovanje uz umjetnu inteligenciju dokazale su da je AI tehnologija današnjice. Otvarala su se pitanja pogrešaka koje kompanije često rade prilikom implementiranja AI tehnologija u svoje poslovanje, kako AI može pomoći poboljšati korisničko iskustvo i optimizirati poslovne procese, kako iz male zemlje poput Hrvatske donijeti globalno jak proizvod, ali i o važnosti uravnoteženosti tehnološkog napretka i ljudskih potreba. Raspravljalo se i kako AI unapređuje kreativnost, rastućim kibernetičkim napadima i o AI Actu, koji je bio jedan od panela na kojem su panelisti izrazili ozbiljnu zabrinutost. Mark van Ryswyk, bivši CPO Tindera, na panelu Keeping it human in a world powered by AI zaključio da transparentnost i odgovornost moraju biti temelj u razvoju AI tehnologija, dok je Evanna HU, CEO tvrtke Omelas govorila o sve češćim ransomware napadima na industrijske sustave, ističući da AI može pomoći i napadačima i obrambenim snagama.

Foto: Vedran Tomac, Evanna Hu

Punoljetni Weekend.18 je pred nama

Weekend.17 u Rovinju još jednom je pomaknuo granice i pokazao zašto je jedan od najvažnijih regionalnih i europskih festivala.  Osim što komentira i otvara raspravu na najvažnije teme iz svijeta medija, komunikacija i biznisa, Weekend svake godine predviđa i najavljuje predstojeće trendove.

Vidimo se i iduće godine, na punoljetnom Weekendu.18.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.