Celebovi koji su ispali grozni ljudi

Foto: EPA/Profimedia/Wikimedia

Drama s Diddyjem ne jenjava i tko zna što će se sve otkriti do kraja istrage. Ovaj donedavni glazbeni mogul trenutno dane provodi u pritvoru, uz brojne optužbe za seksualno uznemiravanje i silovanje.

Moćnici ponekad godinama uspijevaju izbjeći ruku pravde zbog svog položaja, ali njihov pad onda bude nezaustavljiv. Preko noći od popularnih osoba iz javnog života postanu monstrumi - odnosno, javnost tek onda sazna da su cijelo vrijeme bili monstrumi.

Diddy nije ni blizu jedini koji je doživio takav pad, a sigurno će ih biti i u budućnosti. Ovo su neki od najpoznatijih slučajeva.

Bill Cosby

Bio je jedan od najpoznatijih američkih komičara, zvijezda u mnogim emisijama i lice iz reklama desetljećima. Njegov Cosby Show obarao je sve rekorde osamdesetih - punih pet sezona bio je najgledanija emisija na američkoj televiziji.

Cosby je usput postao i jedan od najpopularnijih crnaca u Americi, svojim radom je rušio rasne stereotipe i ostao upamćen kao “američki otac” - univerzalni pozitivni lik na javnoj sceni. A onda je krenulo. Krajem 2014. žene su ga počele prijavljivati za seksualno zlostavljanje - bilo je tu uistinu gnjusnih detalja, kao što su drogiranje i silovanje maloljetnica.

Cosby je tako pod stare dane završio u zatvoru, brojne nagrade koje je dobio povučene su, a reputacija mu je ostala zauvijek uništena. Optužbe su se nastavile i nakon izlaska iz zatvora.

Josip Katalenić

S ove strane oceana i hrvatske granice, u javnosti je ostao zapamćen slučaj Josipa Katalenića. Bio je tinejdžerska zvijezda i dva puta nastupao na Dori, a uskoro je s nekoliko pop hitova dobio nadimak Međimurski slavuj. Trebao je biti “next big thing” na sceni.

Uspio je snimiti duet s Mišom Kovačem i postati član žirija u zaboravljenoj emisiji Story Supernova Music Talents Junior Show. Upravo u pokušaju TV karijere problemi su počeli izlaziti na površinu, a u to vrijeme je Index njegovo žirijevanje opisao ovako:

“Jednoj je 13-godišnjoj djevojčici na audiciji 'pjevač' dobacio svoj broj sobe, krevelji se, krešti dok djeca pjevaju, okreće očima, ismijava ih... Od jedne curice tražio je deset kuna za autogram te ju upozorio da "sljedeći put ne dolazi bez deset kuna", a dok je jedna djevojčica pjevala 'Pleši sa mnom', Josip se okrenuo Anji Alavanji (također članici žirija) te pjevao 'spavaj sa mnom'. Jednoj je djevojčici poslije audicije Josip rekao 'lijepo pjevaš, ali si ružna'.”

Bez obzira na ovakve užase, bilo je prilično šokantno kad je 2015. Katalenić optužen za povezanost s dječjom pornografijom. Prošle godine je nepravomoćno osuđen na skoro pet godina zatvora.

Jimmy Savile

Velika istraga Scotland Yarda, u kojoj su “pali” i drugi poznati Englezi, pokazala je pravo lice desetljećima omiljenog radijskog DJ-a i TV voditelja. Savile je vodio emisiju Top Of The Pops koja se na BBC-u emitirala još od 60-ih, kao i brojne druge programe koji su često uključivali mlade.

Procjenjuje se da je tijekom karijere dao oko 40 milijuna funti u humanitarne svrhe, a često je sudjelovao i u humanitarnim programima. Na kraju je dogurao i do titule viteza. U javnosti je o sebi pažljivo gradio imidž ekscentričnog, ali univerzalno prihvaćenog javnog lica.

Najveći problem je što je sve izašlo u javnost tek nakon njegove smrti. Iako su protiv Savilea prijave za zlostavljanje i pedofiliju stizale još od 1958., svaki put su bile odbačene zbog nedostatka dokaza. 1978. protiv Savilea je za BBC radio javno progovorio Johnny Rotten iz Sex Pistolsa:

"Želio bih ubiti Jimmyja Savilea, mislim da je licemjer. Kladim se da je upleten u sve vrste prljavština za koje svi znamo, ali o kojima se ne smije govoriti. Znam neke glasine. Kladim se da ništa od ovoga neće biti pušteno u javnost." Kao što je predvidio, komentar je BBC izrezao prije emitiranja.

Nakon Saviloeove smrti broj mogućih žrtava njegove pedofilije i zlostavljanja procjenjuje se na 300. Također, tek tada su svi počeli primjećivati problematične televizijske snimke koje su se do tada gurale pod tepih.

R. Kelly

R&B pjevač uživao je planetarnu popularnost devedesetih. Osvojio je tri Grammyja za pjesmu You Are Not Alone koju je napisao za Michaela Jacksona, a s hitovima koje je sam izveo uspio je prodati preko 75 milijuna nosača zvuka. Mnogi su ga tada prozvali kraljem R&B glazbe, a svijet je mirno umirao od dosade uz I Believe I Can Fly na radiju.

Već 1996., kad je bio na vrhuncu popularnosti, krenule su optužbe za pedofiliju i bludničenje s maloljetnicama. Nije pomogao ni ilegalni brak s pjevačicom Aaliyom, koja je u vrijeme sklapanja braka imala 15 godina (a R. Kelly 27). 

Optužbe su se nastavile, ali je pjevač bio oslobođen 2008. nakon kontroverznog suđenja.

Ipak, konačno je dolijao 2022. kad je osuđen… Otprilike za sve. Seksualno zlostavljanje, zavođenje maloljetnica, reketarenje, vođenje lanca prostitucije, seksualnu trgovinu… Proglašen je krivim po svim točkama optužnice, a trenutno je na robiji od 30 godina. Budući da ima 57 godina, pitanje je hoće li ikada izaći na slobodu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.