Danas je petak 13. I ne trebate ga se bojati, evo i zašto

Foto: Press/Igor Soban/PIXSELL

STIGAO je taj ozloglašeni dan - petak 13., poznat i kao "najnesretniji dan" kojeg se neki pribojavaju kao da je crna mačka prešla preko puta (što je još jedna potpuna glupost). 

Uljez na večeri 

Postoje razne teorije o počecima straha od petka 13., a uključuju razne mitove i legende. Jedan od najpoznatijih je norveški mit o zlom bogu Lokiju, koji je kao 13., nepozvani gost upao na večeru bogova u Valhalli, rajskoj dvorani i domu boga Odina.  

Lokiju je u društvu ozbiljnih bogova postalo dosadno pa se odlučio poigrati s njima i nagovorio Hodera, slijepog boga tame, da strelicom čiji je vrh premazan imelom pogodi Baldera, boga veselja i zadovoljstva. Balder je umro i cijelom je zemljom zavladala tama. Od tog trenutka, brojka 13 smatra se kobnom i zloslutnom.

Zgodna priča, zar ne? Ima ih još. 

Ništa bez vještica i vitezova  

U antičkom Rimu postojalo je vjerovanje da se vještice okupljaju u grupama od dvanaest, a trinaesto je mjesto bilo rezervirano za vraga.  

Ipak, većina povjesničara vjeruje kako je petak 13. došao na zao glas zbog uhićenja više od stotine vitezova iz reda Templara, koje se dogodilo, pogađate, na petak 13. Naime, 1307. godine francuski kralj Philippe le Bel u dogovoru s tadašnjim papom optužio ih je za herezu. Uhićeni templari podvrgnuti su mučenju, a mnogi su priznali krivnju. 

Broj 13 u Bibliji 

Broj 13 u više se navrata spominje u Bibliji i veže se uz zlokobne događaje. Na posljednjoj večeri bilo je 13 uzvanika, a jedan od njih nedugo nakon toga je umro. Postoji vjerovanje da se posljednja večera ili pribijanje Isusa na križ dogodilo trinaestog (i u petak), kao i da je Kain ubio Abela na petak 13. te da je velika poplava počela u petak. 

Da niste ni slučajno večeras zaspali ispod oraha  

Inače, strah od petka 13 ima i svoje ime - paraskavedekatriafobija.  

Neosnovano praznovjerje o ovom danu, utemeljeno u apsolutno ničemu, povod je još većim glupostima pa tako postoji i praznovjerje da ne treba rezati nokte ni šišati se na ovaj dan. Ako ste kojim slučajem baš večeras planirali zaspati ispod oraha, seoske babe bi vas sigurno odgovorile od toga. 

Ali, hej, kako uopće petak može biti nesretan? Vikend je pred nama - uživajte na najjače. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.