Desetak djelatnika ZOO-a u Tampi uragan Milton dočekalo sa životinjama

Foto: Profimedia

Dok su milijuni ljudi dobili naredbu za evakuaciju duž obale Meksičkog zaljeva na Floridi, afrički slonovi, karipski flamingosi, patuljasti vodenkonji i oko 1000 drugih životinja suočili su se s velikim uraganom Miltonom u zoološkom vrtu u Tampi.

Za mnoge je životinje to značilo da se moraju odreći udobnosti svojih svakodnevnih smještaja, ali nisu morali napustiti imanje ZooTampa koje se prostire na 28 hektara, iako je u zoni obavezne evakuacije, rekla je viša direktorica programa za životinje Tiffany Burns.

@zootampa “Where do the animals go during a hurricane?” Great question! EVERY animal has a storm plan here at the Zoo. Even our Florida native species get a storm-proof building to ride out the worst of the wind, rain, and even flooding. #HurricaneMilton ♬ original sound - ZooTampa

Neke životinje moraju dijeliti zatvorene staje ili pretrpjeti loše vrijeme u sanducima koji su smješteni u desetak zgrada otpornih na uragane u zoološkom vrtu. Nekolicina će ostati u svojim staništima. Aligatori će tako uglavnom samo drijemati na dnu svojih jezeraca, ne obazirući se na Miltonov bijes.

"Ništa im ne smeta"

"Ništa im ne smeta", rekla je Burns, iako prognostičari opisuju uragan Milton kao katastrofalnu i potencijalno smrtonosnu oluju. Rekla je kako nema potrebe stavljati životinje u prikolice i prevoziti ih u druge zoološke vrtove ili utočišta.

@zootampa

You ask for more content, but we have been working hard preparing for Hurricane Milton! Thanks to our hard working teams, we are able to ensure the safety of our animals and staff.

♬ Hallelujah - Theory Of A Deadman

"Na Floridi smo. Poznajemo uragane, samo je stvar promatranja s kojom ćemo se jačinom suočiti i kako bismo na to odgovorili", rekla je Burns. Zoološki vrt nije pretrpio štetu kada je prije otprilike dva tjedna uragan Helene prošao duž obale Floride", rekla je. 

Ali je dodala i da, koliko joj je poznato, zoološki vrt nikada nije bio izravno pogođen otkako je otvoren 1930-ih godina. Prognostičari kažu da bi Milton mogao proći ravno kroz zaljev Tampa, samo nekoliko kilometara od zoološkog vrta u Lowry Parku, sjeverno od središta Tampe.

Desetak zaposlenika ostalo u ZOO-u

Čuvari su u utorak završili s prikupljanjem svih životinja, navela je Burns. Karipskim flamingosima bila je potrebna dodatna pomoć - vodili su ih kroz platneni prolaz do prikolice, a zatim su ih u grupama nosili do staje. Slonovi i žirafe dobili su dodatno sijeno i vodu za slučaj da im staje budu blokirane.

Desetak zaposlenika zoološkog vrta, uključujući veterinare i radnike u održavanju, suočit će se s olujom u ZOO-u zajedno sa svojim krznenim i pernatim štićenicima. Zoološki vrt je opskrbljen generatorima i gorivom, ali i dodatnom hranom i potrepštinama za sve životinje u slučaju da vrt bude odsječen.

"Svaka vrsta drugačije reagira na velike oluje. Jato ara može postati uznemireno pa papigama trebaju dodatne grane za žvakanje i komadanje", istaknula je Burns, dodavši kako su ih stavili u sigurnu prostoriju gdje mogu slobodno letjeti i sjediti.

Neki će se orangutani sakriti pod dekama, dok će se neki možda igrati kao i obično, rekla je. Mladunci će se osjećati sigurno uz svoje majke, a sove i armadili vole sanduke tijekom oluja jer im daju osjećaj sigurnosti kao da se skrivaju u špilji.

"Naše životinje su apsolutno otporne. Tijekom godina nastavljaju nas zadivljavati, a naši timovi su izvrsni u identificiranju životinja kojima je potreba dodatna briga", rekla je Burns, dodavši kako se doista trude smanjiti njihov stres.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.