Dječji vid sve lošiji: Svako treće dijete je kratkovidno

Freepik

U posljednjih nekoliko desetljeća, problem kratkovidnosti kod djece postaje sve veći globalni zdravstveni problem. Statistike pokazuju alarmantne trendove: svako treće dijete danas pati od kratkovidnosti (miopije), a stručnjaci upozoravaju da bi taj broj mogao nastaviti rasti. Što je uzrok ovog porasta i koje su moguće posljedice po zdravlje budućih generacija?

Porast upotrebe digitalnih uređaja

Jedan od ključnih razloga zbog kojih dolazi do pogoršanja dječjeg vida je nagli porast upotrebe digitalnih uređaja, poput pametnih telefona, tableta i računala. Djeca danas provode znatno više vremena gledajući u ekrane, što može dovesti do povećanja naprezanja očiju. Što je i logično donekle s obzirom na to da ne poznaju “analogni” svijet. Studije su pokazale da dugotrajno gledanje u predmete na blizinu, pogotovo ekrane, može pridonijeti razvoju kratkovidnosti.

Dodatno, vrijeme koje djeca provode na otvorenom, u igri i prirodnom svjetlu, znatno je smanjeno. A poznato je kako boravak na otvorenom, posebno u ranim godinama života, pomaže u zaštiti vida i može usporiti razvoj kratkovidnosti. Sunčeva svjetlost i gledanje u daljinu imaju ključnu ulogu u pravilnom razvoju oka, a smanjenje ovih aktivnosti može dovesti do ubrzanog pogoršanja vida.

Nasljedni faktor i moderni način života

Genetika također igra značajnu ulogu u razvoju kratkovidnosti. Djeca roditelja koji su kratkovidni imaju veći rizik od razvoja istog problema. Međutim, čak i kod djece bez obiteljske povijesti kratkovidnosti, okolina i način života imaju snažan utjecaj.

Moderna djeca često provode svoje dane u zatvorenim prostorima, gdje su im oči neprestano izložene predmetima na blizinu. Školske obaveze, pisanje zadaća, čitanje, ali i slobodne aktivnosti poput videoigara, smanjuju vrijeme koje dijete provodi gledajući u daljinu. Ovaj nedostatak vizualne raznolikosti može dovesti do toga da oko postane previše prilagođeno na gledanje na blizu, što može rezultirati kratkovidnošću.

Posljedice kratkovidnosti

Kratkovidnost nije samo estetski problem koji se može riješiti nošenjem naočala ili kontaktnih leća. Ako se ne tretira pravilno ili ako napreduje do visokih razina, može dovesti do ozbiljnijih problema s očima, poput degeneracije mrežnice, glaukoma ili odvajanja mrežnice. Osobe s visokom kratkovidnošću također su pod većim rizikom od razvoja slabovidnosti u starijoj dobi.

Za djecu, kratkovidnost može imati i psihosocijalne posljedice. Djeca s lošim vidom mogu se osjećati nesigurno, povučenije ili imati problema u školi, jer im poteškoće u čitanju s ploče ili uočavanju udaljenih predmeta mogu otežati praćenje nastave. Ovi problemi mogu negativno utjecati na njihov uspjeh u školi i opću kvalitetu života.

Pravilo 20-20-20

Iako je teško potpuno spriječiti pojavu kratkovidnosti, postoje mjere koje roditelji, učitelji i zdravstveni radnici mogu poduzeti kako bi usporili njezin razvoj kod djece. Jedna od najvažnijih mjera je poticanje djece da provode više vremena na otvorenom. Već je dokazano da redoviti boravak na prirodnom svjetlu pomaže u očuvanju zdravlja očiju.

Također, važno je ograničiti vrijeme koje djeca provode pred ekranima. Stručnjaci preporučuju pravilo 20-20-20, koje podrazumijeva da svaka 20 minuta rada na blizu treba biti popraćena gledanjem u daljinu barem 20 sekundi. Ova jednostavna vježba može pomoći u smanjenju naprezanja očiju i ublažavanju simptoma kratkovidnosti.

Redoviti pregledi vida također su ključni. Rano otkrivanje problema omogućuje pravodobnu intervenciju, bilo kroz naočale, kontaktne leće ili druge tretmane, poput ortokeratoloških leća koje se nose noću i korigiraju oblik rožnice. U nekim slučajevima, primjena kapi atropina u niskim dozama može usporiti napredovanje miopije.

Do 2050. pola dječje populacije će biti kratkovidno

Ako trenutni trendovi nastave rasti, predviđa se da će do 2050. godine gotovo polovica svjetske populacije biti kratkovidna. Ovo je ozbiljan problem koji zahtijeva hitne mjere kako bi se zaštitilo zdravlje očiju budućih generacija.

Roditelji imaju ključnu ulogu u promicanju zdravih navika kod svoje djece, od ograničavanja vremena provedenog pred ekranima do poticanja na boravak na otvorenom. Uz podršku zdravstvenih radnika i škole, moguće je ublažiti negativne posljedice suvremenog načina života na dječji vid.

Važno je prepoznati da je vid temeljni dio djetetovog razvoja i da su rane intervencije ključne za očuvanje zdravlja očiju. Kratkovidnost možda postaje sve češća pojava, ali uz pravovremene mjere, mogu se smanjiti njezine štetne učinke i osigurati bolja kvalitetu života.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.