Djelatnici NP-a Krka spasili promrzlo lane koje se prepalo psa i pobjeglo iz šume

Foto: Press

Dirljiv primjer iz Nacionalnog parka Krka dolazi s Visovačkog jezera, gdje su djelatnici Parka i franjevci s Visovca pronašli promrzlo lane, koje je najvjerojatnije pobjeglo iz obližnje šume preplašeno psom. Zbog nepažnje vlasnika psa, koji nije bio na povodcu, lane se odvojilo od majke, no nasreću, zahvaljujući pažnji i brizi djelatnika Parka, spašeno je i vraćeno u svoje prirodno okruženje.

Srne se obično viđaju u sjevernim dijelovima Parka, no kako se njihova populacija povećava, sve češće ih se može vidjeti i nizvodno, uključujući i mjesto na kojemu je ovo lane pronađeno.

 

Program zaštite divljači

"Uloga djelatnika i čuvara prirode u očuvanju prirodnog svijeta i zaštiti ugroženih vrsta neprocjenjiva je. Njihova svakodnevna prisutnost na terenu pomaže u prepoznavanju i sprječavanju opasnosti koje prijete životinjama i održavanju prirodne ravnoteže ekosustava. To omogućuje pravovremenu intervenciju, poput spašavanja životinje u nevolji, ali i edukaciju posjetitelja o važnosti očuvanja prirode i suživota s divljim svijetom. Svaki spašeni život svjedoči o predanosti djelatnika Parka, čuvara našeg okoliša", poručuju z Parka.

Javna ustanova Nacionalni park Krka izradila je i Program zaštite divljači kako bi što bolje uredila upravljanje životinjskim vrstama. Taj elaborat govori o optimalnim modelima upravljanja populacijama parnoprstaša, kao i drugih vrsta divljači koje stalno ili povremeno obitavaju u Parku, uz nužno praćenje njihove prisutnosti.

Šume gdje su životinje poput spašenog laneta pronašle svoj dom čine jedinstvene sastojine hrasta crnike, crnog jasena, planike, velikog vrijesa, hrasta medunca i bijelog graba. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.