Đumbir u sushiju: Ne samo ukusno, nego i zdravo

Foto: Shutterstock

Đumbir, taj neodvojivi prilog svakoj porciji sushija, nije tu samo zbog svoje specifične arome i okusa. Osim što se savršeno uklapa uz razne vrste sushija, pružajući osvježavajući kontrast bogatim i često masnim sastojcima, đumbir donosi i niz zdravstvenih benefita koji mogu dodatno obogatiti vaše gastronomsko iskustvo.

Poznat kao "gari" na japanskom, ovaj ukiseljeni đumbir tradicionalno se koristi između jela sushija kako bi "očistio" okus u ustima, pripremajući nepce za sljedeći zalogaj. Ali, zašto bi vaša sljedeća porcija sushija trebala uključivati i ovaj svestrani prilog?

Potiče probavu

Đumbir je odavno poznat po svojim probavnim prednostima. Enzimi prisutni u đumbiru pomažu u razgradnji proteina i ublažavanju crijevnih iritacija, čineći ga savršenim dodatkom bogatom obroku poput sushija.

Protuupalna svojstva

Gingerol, aktivni sastojak đumbira, ima snažna protuupalna svojstva. Redovita konzumacija đumbira može pomoći u smanjenju upala i bolova, posebno za osobe koje pate od artritisa ili drugih upalnih stanja.

Jača imunološki sustav

Đumbir je bogat antioksidansima koji pomažu u borbi protiv slobodnih radikala, čime se smanjuje rizik od raznih bolesti i infekcija. Uzimanje đumbira uz sushiju može tako doprinijeti jačanju vašeg imunološkog sustava.

Smanjuje mučninu

Jedna od najpoznatijih prednosti đumbira je njegova sposobnost smanjenja ili sprječavanja mučnine. Bilo da se radi o jutarnjoj mučnini, morskoj bolesti ili mučnini nakon kemoterapije, đumbir može pružiti značajno olakšanje.

Smanjuje rizik od srčanih bolesti

Redovita konzumacija đumbira može pridonijeti smanjenju faktora rizika za srčane bolesti, uključujući visoki kolesterol i visoki krvni tlak. Kao dio uravnotežene prehrane, đumbir može igrati ulogu u očuvanju zdravlja srca.

Iako je đumbir u sushiju obično serviran u malim količinama, redovito uživanje u ovom ukiseljenom prilogu može pridonijeti vašem općem zdravlju i dobrobiti. Sljedeći put kada se odlučite za obrok sushija, ne zaboravite na đumbir - ne samo kao sredstvo za čišćenje okusa, već kao izvor brojnih zdravstvenih benefita.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.