Foto: Instagram
ZA PINCU, kao i za većinu tradicionalnih jela ne postoje dva identična recepta, ako pitate naše mame i bake. Svaka mama, baka i susjeda ima svoj tajni sastojak, a upravo to je čarolija uskršnje pince koju su u prošlosti žene same pripremale.
Pinca (u Dalmaciji, Hrvatskom primorju i Istri i "sirnica" ili slatka pogača) nezaobilazan je dio tradicionalnog uskršnjeg doručka, a iako se čini jednostavna za pripremiti, ne ispada baš svakoj ženi onako kako bi trebala.
Valja napomenuti da slatkoću pince domaćice određuju individualno, a osim šećera i limuna ili limunovog soka, neke u nju dodaju i grožđice ili naribanu naranču.
Za dobru početničku pincu potrebno vam je
1,5 kg brašna
400g šećera
150g masti
150g margarina
1 kiselo vrhnje
1 žlica soli
8 jaja
1 bočica ekstrata kruške
2 naribane naranče (po želji 100 grama grožđica)
1 nariban limun
1 vrećica vanilin šećera
300ml mlijeka
Priprema:
Odvojite dvije šalice brašna za prekuhavanje.
U ostatak brašna dodajte šećer, toplo mlijeko i kvasac i pustite da se kvasac digne.
Nakon što se kvasac podigao, dodajte sve ostale sastojke osim masnoće (margarina i masti) te mijesite najmanje deset minuta. Jako je važno da rukom mijesite sastojke i da ne upotrebljavate mikser za tijesto.
Ostavite tijesto u toplom i pustite da naraste.
Tijesto se obično udvostruči nakon sat vremena od zakuhavanja, a kada se to dogodi, u tijesto dodajte otopljenu mlaku masnoću i brašno te ga opet prekuhajte rukom.
Kada se sastojci potpuno spoje, formirajte pince u obliku i veličini po vašim željama, te ih opet ostavite da rastu, a nakon pola sata zarežite ih škarama po sredini i ostavite još 10 minuta.
Pince stavite u pećnicu i pecite ih pola sata.
Jako je važno da se pince ne peku predugo, jer će biti tvrde i neukusne.
Nakon što su se ispekle izvadite ih i vrele premažite jajima i pospite šećerom.
Slobodno nam pošaljite fotke :)