Donosimo recept za najbolju pincu ovog Uskrsa

Foto: Instagram

ZA PINCU, kao i za većinu tradicionalnih jela ne postoje dva identična recepta, ako pitate naše mame i bake. Svaka mama, baka i susjeda ima svoj tajni sastojak, a upravo to je čarolija uskršnje pince koju su u prošlosti žene same pripremale.

Pinca (u Dalmaciji, Hrvatskom primorju i Istri i "sirnica" ili slatka pogača) nezaobilazan je dio tradicionalnog uskršnjeg doručka, a iako se čini jednostavna za pripremiti, ne ispada baš svakoj ženi onako kako bi trebala.

Valja napomenuti da slatkoću pince domaćice određuju individualno, a osim šećera i limuna ili limunovog soka, neke u nju dodaju i grožđice ili naribanu naranču.

Za dobru početničku pincu potrebno vam je

1,5 kg brašna

400g šećera

150g masti

150g margarina

1 kiselo vrhnje

1 žlica soli

8 jaja

1 bočica ekstrata kruške

2 naribane naranče (po želji 100 grama grožđica)

1 nariban limun

1 vrećica vanilin šećera

300ml mlijeka

Priprema:

Odvojite dvije šalice brašna za prekuhavanje.

U ostatak brašna dodajte šećer, toplo mlijeko i kvasac i pustite da se kvasac digne.

Nakon što se kvasac podigao, dodajte sve ostale sastojke osim masnoće (margarina i masti) te mijesite najmanje deset minuta. Jako je važno da rukom mijesite sastojke i da ne upotrebljavate mikser za tijesto.

Ostavite tijesto u toplom i pustite da naraste.

Tijesto se obično udvostruči nakon sat vremena od zakuhavanja, a kada se to dogodi, u tijesto dodajte otopljenu mlaku masnoću i brašno te ga opet prekuhajte rukom.

Kada se sastojci potpuno spoje, formirajte pince u obliku i veličini po vašim željama, te ih opet ostavite da rastu, a nakon pola sata zarežite ih škarama po sredini i ostavite još 10 minuta.

Pince stavite u pećnicu i pecite ih pola sata.

Jako je važno da se pince ne peku predugo, jer će biti tvrde i neukusne.

Nakon što su se ispekle izvadite ih i vrele premažite jajima i pospite šećerom.

Slobodno nam pošaljite fotke :)

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.