Dubrovčani nezadovoljni stratama u Gradu: "Krpetine, nijesu kao nekad"

Foto: Denis Klepo

Ukrasi, točnije tradicionalno zvane strate, postavljeni u Dubrovniku povodom Dubrovačkih ljetnih igara izazvali su raspravu na društvenim mrežama.

"Kako se Vama sviđaju ove krpetine na zgradi Festivala ?! Meni baš i ne...", napisao je jedan od članova Facebook grupe Gradski kotar Grad. Ukrasi su postavljeni na prozore festivalske palače u Dubrovniku.

"Zna se kako su strate izgledale, a ovo to nijesu. Strate su rađene od jednobojne tamno crvene teške tkanine (vjerojatno damast s utkanim uzorkom). Postavljale su se ‘kroz’ prozor i imale su širinu prozorskog otvora. Sve strate su na kućama uz Stradun bile jednake i stavljale su se za velikih gradskih svečanosti, često samo na prozorima 1. kata", složili su se i drugi Dubrovčani nezadovoljni novim dizajnom (koji možete vidjeti na glavnoj fotografiji).

"Po uzoru su na Firencu i druge europske gradove"

Za Dubrovački vjesnik oglasili su se i organizatori Dubrovačkih ljetnih igara.

"Festivalska palača tradicionalno se uređuje stratama već desetljećima, a trenutne strate dizajnirala je priznata kazališna i filmska kostimografkinja kao i dugogodišnja suradnica Dubrovačkih ljetnih igara, dizajnerica Danica Dedijer prije 20 godina", poručili su.

"Gospođa Dedijer odabrala je stilske strate od mebl štofa s ciljem da asociraju na teatar i renesansu, a po uzoru na klasične bordo strate kakve su bile uobičajene za svečanosti poput Feste sv. Vlaha, Otvaranja  Igara i slično, po uzoru na Firencu i druge gradove u Europi", dodali su. 

I 2019. raspravljalo se o dubrovačkim stratama, kada je Grad objavio javni poziv zainteresiranima.

"Grad Dubrovnik zamijenit će postojeće i postaviti nove tipizirane bordo strate koje se postavljaju na početku ulica (u pravilu na fasadama zgrada) na kojima će se postavljati reklamni natpisi s piktogramima otiskani bijelom bojom, te će se dodavati nove lokacije u svrhu što bolje preglednosti i informiranosti o sadržaju objekata u pojedinim ulicama", objavili su tad iz Grada.

Strate se postavljaju na početku ulica (u pravilu na fasadama zgrada) te su dosad skoro uvijek bile bordo boje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.