Dva bogato ukrašena Napoleonova pištolja bit će ponuđena na aukciji u Francuskoj

Foto: Profimedia

Dva bogato ukrašena pištolja koji su pripadali Napoleonu I. do njegove prve abdikacije u travnju 1814. i s kojima se želio ubiti, bit će ponuđeni na aukciji u nedjelju u blizini Pariza, objavila je aukcijska kuća Osenat. Pištolji se prodaju u drvenim kutijama i s opremom. Ukrašeni su zlatom i srebrom i nose carevu sliku, a vrijednost im je procijenjena na 1.2 do 1.5 milijuna eura, rekao je stručnjak Osenata Jean-Pierre Osenat.

"Napoleon ih je posebno naručio od zanatlije Louisa Marina Gosseta, koji je radio u manufakturi u Versaillesu", rekao je. Pištolji su povezani s njegovim pokušajem samoubojstva u Fontainebleauu, u blizini Pariza, u noći s 12. na 13. travnja, jer je bio razočaran vojnim porazom. 

No u tome ga je spriječio njegov glavni konjušar Caulaincourt (Armand Augustin Louis, markiz od Caulaincourta, vojvoda od Vicencea, 1773.-1827.) koji je iz pištolja izvadio barut. Napoleon je tada uzeo otrov, ali ga je povratio i nije umro, rekao je Osenat. "Car je tada poklonio dva pištolja s mačem Caulaincourtu zbog njegove vjernosti u tim mračnim danima. Od tada su bili u vlasništvu njegove obitelji koja je odlučila prodati ih", rekao je. 

Pištolji su traženi u cijelom svijetu

Osenat je istaknuo da pištolji imaju veliku umjetničku i povijesnu vrijednost i da su traženi u cijelom svijetu. Podsjetio je da je u studenom poznata Napoleonova kapa prodana za 1.93 milijuna eura. 

Napoleon je prvi put abdicirao 6. travnja 1814. nakon ulaska pruskih i ruskih postrojbi u Pariz, i otišao u egzil na otok Elba.

Definitivno je poražen u bitki kod Waterlooa nakon čega je u lipnju 1815. drugi put abdicirao i otišao u egzil na otok Sveta Helena, gdje je umro u svibnju 1821.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.