Dva ribara ulovila najjeziviju morsku ribu, nazivaju je "ribom sudnjeg dana"

Foto: Facebook

Dvojica ribiča u Australiji ulovila su oarfish, odnosno ribu veslo ili "ribu sudnjeg dana", kako je mnogi zovu. Ova divovska riba zaista je rijedak prizor, a opisuju je i kao najjeziviju ribu koja luta morima.

Ulovili su je prošlog tjedna kad je skiper Curtis Peterson, iz tvrtke Tiwi Islands Adventures, vodio čarter grupu u ribolov kod otoka Melville, a fotografija je objavljena na profilima tvrtke te na stranici Fishing Australia TV. "Prvi put sam čuo da je netko ulovio takvu ribu. Uglavnom ih pronađu kad već plutaju mrtve", rekao je za tamošnje medije ribički autor Alex Julius.

Ok Fishing Gurus…name this crazy creature! Our skipper Curtis Peterson from Tiwi Islands Adventures has caught some...

Objavljuje Fishing Australia TVPetak, 20. rujna 2024.

Dodao je i da ova riba nije neka poslastica. "Ima želatinast okus, nije baš pretjerano ukusna za jelo", dodao je. 

Kakva je ovo riba?

Ovo je vrsta ribe iz reda koštunjača za koju se dugo vjerovalo da je izumrla prije oko 66 milijuna godina, zajedno s dinosaurima. Međutim, 1938. godine, otkriven je živ primjerak uz obalu Južne Afrike, što je izazvalo veliko iznenađenje u znanstvenoj zajednici. Ova riba predstavlja takozvani "živi fosil" jer se njezina vrsta nije značajno mijenjala milijunima godina.

Karakteristična je po svojim režnjastim perajama, koje podsjećaju na udove kopnenih životinja, što ju čini posebno zanimljivom za znanstvenike u proučavanju evolucije. Za nju se veže prastara (i netočna) japanska legenda da "nagoviješta potres", zbog čega je dobila naziv "riba sudnjeg dana".  

Naime, prema japanskoj mitologiji, ove ribe uzdižu se na površinu i "nasukavaju prije potresa", a vijest o tome da je riba uočena u plitkim vodama zabrinula je mještane. Strahove je dodatno povećala i činjenica da su se ribe počele izdizati na obalu dvije godine prije katastrofalnog potresa i tsunamija u Fukushimi, koji se dogodio 2011. godine. 

Iako su znanstvenici opovrgnuli tu ideju te je dobro poznato da se potrese ne može predvidjeti, mit je i dalje prisutan. 

Slična vrsta živi u Jadranu 

Susret s ovom vrstom ribe iznimno je rijetka pojava, a ono što je zanimljivo je da se sličnu vrstu može pronaći i u Jadranskom moru. "U Jadranu živi vrsta iz ovog roda koju zovemo mač srebrnjak (Trachipterus trachipterus)", izjavio je Pero Ugarković iz Instituta za oceanografiju u Splitu za portal Morski.hr

"Znači, ovo je jedna iz obitelji mačeva (Trachipteridae), no nije, kako su je izvorno opisali, oarfish (Reegalecus). Ovdje se, naime, radi o vrsti mača koja živi u Pacifiku (Trachipterus jacksonesis)", zaključio je. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.