Emisija Kad se smijah tad i bijah nakon 33 godine napušta eter Hrvatskog radija

Screenshot: YouTube

Ove jeseni u mirovinu odlazi još jedna emisija nacionalnog radija: u jesenskoj shemi Hrvatskog radija Radio Splita više neće biti jednosatne nedjeljne emisije Kad se smijah tad i bijah, koju je u protekle 33 godine uređivao i vodio novinar i humorist Mladen Vuković.

Prva emisija emitirana je u travnju 1991., a do lipnja 2024. odbrojala je 1250 izdanja (emisija ne ide tijekom ljeta), po čemu je najdugovječnija i jedno vrijeme jedina humorističko-satirička emisija u 3 nacionalna i osam regionalnih programa u sustavu Hrvatskog radija. U emisiji je tijekom trećine stoljeća njezina trajanja radilo više od stotinu autora, a dvadesetak suradnika i suradnica imalo je svoje stalne tjedne šaljive rubrike na književnom standardu te čakavskom i štokavsko-ikavskom dijalektu.

Emisiju emitirale i radiopostaje u Imotskom, Posušju, Čapljini...

U suizdanju emisije objavljeno je više zbirki aforizama te desetak CD nosača zvuka s prilozima Ilije Zovka, Ivana Delaša (Babe Mande), Roberta Marića, Davora Meštrovića, Nede Grubišić Čabo, Igora Siriščevića... Izabrane satirične aforizme i viceve hrvatskih i svjetskih autora čitali su glumci splitskog HNK-a (Ilija Zovko od prve emisije do preminuća 2009. godine), a emisiju su reemitirale lokalne radijske postaje u Imotskom, Pločama, Veloj Luci, Posušju i Čapljini. 

"Vrijeme gradi, vrijeme razgrađuje - odavno poručuje narodni pjesnik pa sam i ja svjestan da je jednom morao doći kraj i našoj emisiji, a taj sat neumitnosti se dogodio lani krajem rujna, kada sam sa 65 godina otišao u mirovinu. A kako je pravilo u našem HRT-u, time prestaje suradnja s umirovljenim zaposlenicima kuće, no ja sam zahvalan što mi je bilo dopušteno da još jednu sezonu i kao umirovljenik vodim emisiju, jer mnogim kolegama - kao što je i Jadran Marinković - nastavak suradnje nije dopušten.

Sada su urednici primorani smanjiti troškove programa pa je odlučeno da u novoj sezoni više nema emisije Kad se smijah tad i bijah, koja je dobila ime po stihu Maka Dizdara iz pjesme Slovo o smijehu. Zahvaljujem i svim vjernim suradnicima koji su volonterski svake nedjelje dijelili svoju vedrinu s dragim slušateljima.

Ugasili su se svi hrvatski humorističko-satirični listovi, pa zašto ne bi i zadnja radijska emisija u ovoj zemlji u kojoj se sve manje smijemo, a smijeh je lijek i bez dopunskoga zdravstvenog osiguranja. Tako je emisija živjela koliko i Isus Krist, 33 godine, i neće uskrsnuti treći dan, možda za tri mjeseca na nekoj društvenoj mreži, ako nas zdravlje posluži", kazao je autor emisije Mladen Vuković.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.