Estetski kirurg otkrio nam je koji su najpopularniji zahvati u Hrvatskoj

Foto: Poliklinika Bagatin/Instagram

Nakon što je jedna domaća reality zvijezda pokazala posljedice neuspješnog estetskog zahvata, u javnosti se počelo pričati o potencijalnim rizicima zahvata poput ubrizgavanja dermalnih filera. 

O toj temi razgovarali smo s dr. Tomicom Bagatinom, koji je specijalist maksilofacijalne kirurgije i subspecijalist kirurgije glave i vrata te službeni trener za aplikaciju dermalnih filera i botoksa. Pitali smo ga koje su najčešće komplikacije s kojima se pacijenti susreću kada se odluče na dermalne filere, ali i što Hrvatice najčešće traže od estetskih kirurga.

Tomica Bagatin o filerima: Ne bi trebalo doći do većih komplikacija

"S obzirom na to da se radi o dobro poznatim estetskim zahvatima, u provjerenim rukama stručnjaka i aplikacijom licenciranih i registriranih proizvoda ne bi trebalo doći do nekih većih komplikacija. Ipak, nakon aplikacije može doći do oticanja i modrica, no to su prolazne nuspojave na mjestu injekcije koje obično nestaju u roku od nekoliko dana. 

Ponekad aplikacija dermalnih filera može uzrokovati kvržice ili neravnine, osobito ako se fileri ne apliciraju u pravilnom sloju i u odgovarajućoj količini, pa znamo čuti da se u tom slučaju ide topiti filere jer netko nije bio zadovoljan rezultatima", kaže Bagatin.

Pacijenti traže izgled koji znatno odstupa od prirodnog

Kaže da rjeđe dolazi do migracije filera. 

"Znatno rjeđe se događa migracija filera, odnosno filer se može pomaknuti izvan područja aplikacije, što može uzrokovati asimetriju. Generalno možemo reći da, ako se nešto i dogodi pacijentu nakon aplikacije dermalnih filera ili botoksa, ako je to radio u provjerenoj poliklinici kod iskusnog liječnika, svaki se problem može riješiti i nema razloga ni za kakvu brigu", rekao je.

Dr. Tomica Bagatin

Napominje da je danas velik izbor mjesta i proizvođača dermalnih filera te da je vrlo bitno odabrati licenciranog i iskusnog liječnika koji ima dugogodišnje iskustvo u primjeni dermalnih filera. Preporučuje da se prouče recenzije i rezultati prethodnih pacijenata kako bi se dobio uvid u kvalitetu rada. 

"Proučite vrste dermalnih filera koje koristi stručnjak kojem ćete se obratiti te se konzultirajte s njim o tome koji je najprikladniji za vaše potrebe i želje. Većina estetskih ustanova ima na svojoj web stranici vrstu dermalnih filera i proizvođača s kojim surađuje te popis onih koje su odobrila regulatorna tijela.

Ono što kažem svim svojim pacijentima je da budu iskreni u razgovoru sa mnom - da izraze što im najviše smeta te što očekuju kao rezultat i jesu li ikada imali neku reakciju na filer nakon aplikacije. Jednako tako je važno da liječnik prije tretmana objasni koje preparate i zašto koristi te koji je očekivani rezultat nakon tretmana i da uključi pacijenta u tretman tako da vidi koji se rezultat dobije nakon aplikacije svakog filera", napominje.

Ima i pacijenata koji mu dolaze u polikliniku s nerealnim željama.

"Povremeno mi dolaze pacijenti koji imaju nerealna očekivanja i žele nešto što se ne može dobiti filerima ili žele nešto što znatno odstupa od prirodnog izgleda te tada treba objasniti što se može očekivati kao rezultat tretmana filerima i naglasiti važnost prirodnog izgleda", kaže. 

Koji su najpopularniji zahvati u Hrvatskoj?

Otkrio nam je i koji su najpopularniji zahvati dermalnim filerima u Hrvatskoj. Kaže da se vidi odmak od tradicionalnog tretmana filerima koji uključuje samo povećanje usnica i tretmana ublažavanja nazolabijalnih bora.

"Danas se gleda da se tretira cijelo lice, što uključuje podizanje lica na jagodicama, ublažavanje podočnjaka te konturiranje donje čeljusti i brade i tek na kraju tretman oblikovanja usnica i ublažavanje bora. Također, sve više ljudi želi poboljšanje kvalitete kože i prirodno poticati stvaranje kolagena tako da se poboljšaju hidratacija i elastičnost same kože. Tada u oblikovanje lica uključujemo i hibridne filere te filere koji su samo za kvalitetu kože", kaže.

Botoks je, kaže, vrlo popularan za bore smijalice i mrštilice, kao i za horizontalne bore čela. 

Posljednjih godina sve više Hrvata i Hrvatica odlazi u strane zemlje na kozmetičke zahvate i plastične operacije, a dogodi se i da odu na zahvat u mjesta poput iznajmljenih stanova umjesto u polikliniku. 

"Ako pričamo o stranim državama, uopće nije upitno da postoje brojni estetski stručnjaci, pogotovo koji imaju iskustva u aplikaciji dermalnih filera i botoksa. Ipak, u različitim zemljama mogu postojati različiti standardi zdravstvene regulacije, a kvaliteta tretmana možda neće biti jednaka onoj u Hrvatskoj. Pogotovo ako je riječ o nereguliranim mjestima (poput iznajmljenih stanova) u kojima se ne poštuju strogi medicinski protokoli i sigurnosni standardi koji su potrebni za sigurno obavljanje postupaka", kaže te dodaje:

"U iznajmljenim stanovima ili neslužbenim prostorima često zahvate izvode osobe bez odgovarajuće medicinske kvalifikacije. Bez adekvatne edukacije i iskustva postoji veći rizik od pogrešaka, nepravilne primjene i komplikacija. Također, postoji veći rizik da se koriste neprovjereni ili neautorizirani proizvodi, što može rezultirati ozbiljnim nuspojavama. Krivotvoreni ili lošiji proizvodi nisu podložni rigoroznim kontrolama kvalitete i mogu izazvati alergijske reakcije, infekcije ili trajna oštećenja."

I za kraj otkriva što je bitno nakon tretmana. "Nakon tretmana važno je imati pristup stručnjaku u slučaju komplikacija, što je teško u stranim državama ili neslužbenim prostorima. U slučaju infekcija, nepravilnih rezultata ili drugih komplikacija, nedostatak odgovarajuće medicinske podrške može otežati oporavak", zaključuje dr. Bagatin.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.