Etta James preminula nakon dugogodišnje borbe s leukemijom



ETTA JAMES, koja je imala jedan od najmoćnijih vokala u svijetu bluesa, preminula je u 74. godini nakon duge borbe s leukemijom. Njezin dugogodišnji prijatelj i menadžer Lupe De Leon potvrdio je tužnu vijest CNN-u. Tijekom blagdana James je hospitalizirana zbog problema s disanjem, a menadžer je tada rekao kako je Etta u poprilično lošem stanju.

"Definirala je glazbene kategorije"

"Ovo je veliki gubitak za njezinu obitelj, prijatelje i obožavatelje diljem svijeta. Bila je istinska glazbena diva, mogla je otpjevati sve, ona je definirala glazbene kategorije. Radio sam s njom preko 30 godina. Ona je bila moja prijateljica i nedostajat će mi zauvijek", rekao je De Leon u svojoj izjavi.

Početkom 2011. otkrivena joj neizlječiva leukemija

Etta je u siječnju 2010. godine otkazala niz koncerata zbog zdravstvenih problema, a pretragama je početkom 2011. otkriveno da ima neizlječiv oblik leukemije. Osim toga, bolovala je od Alzheimerove bolesti. U svibnju 2011. godine primljena je u bolnicu zbog niza problema uzrokovanih zloćudnom bolesti.

Uzor brojnim moćnim vokalima sadašnjice

Tijekom plodne i uspješne karijere, Etta je osvojila brojne Grammyje, a 1993. godine primljena je u Rock&Roll Hall of Fame. 2008. godine utjelovila ju je Beyonce Knowles u filmu "Cadillac Records", a brojni moćni ženski vokali današnje generacije tvrde da im je uzor i inspiracija upravo legendarna glazbenica.

Teško djetinjstvo obilježilo divu

Etta James rođena je 1938. godine u Los Angelesu. Nikada nije saznala tko joj je otac, a djetinjstvo joj je obilježio buran odnos s majkom, koja je imala brojne ljubavnike te zanemarivala svoju talentiranu kćer. Prvi put je njezin veliki vokal primijećen kada je imala svega pet godina, u baptističkoj crkvi u Los Angelesu. Postala je popularna u crkvi, a i izvan nje. Jedan od majčinih ljubavnika pokušavao je već tada zaraditi na njenom pjevanju, a tjerao ju je da pjeva za njega i njegove prijatelje tijekom njihovih pijanih okupljanja. Ostavilo je to doživotni trag na ovu divu.

Johnny Otis

Sa svega 14 godina Emma je u San Franciscu upoznala Johnnyja Otisa, koji je utjecao na njezin daljnji glazbeni put. Tijekom sljedećih deset godina postajala je vlasnica brojnih hitova kao što su "Roll with Me Henry", "Call My Name" i "I'd Rather Go Blind".

Ovisnost o heroinu pratila je Ettu čitav život

Kako je slava postajala sve veća, tako je Etta počela eksperimentirati s drogama i ubrzo postala ovisna o heroinu. S njim je stalno vodila borbe te napuštala i prijavljivala se u klinike za rehabilitaciju. Godine 1969. ona i njezin suprug Artis Mills uhićeni su zbog posjedovanja heroina. On je preuzeo krivnju na sebe i odsjedio deset godina u zatvoru. Ovisnosti se nije nikada riješila do kraja. Sa 50 godina primljena je u kliniku Betty Ford zbog heroina, a 2010. su liječili njezinu ovisnost o lijekovima protiv bolova. James je dobila dva sina, Donta i Sametta, a oboje su 2003. godine počeli nastupati sa svojom majkom.

Zadužila je vječno glazbeni svijet

Njezin debitantski album "At Last" promijenio je definiciju popa, jazza i bluesa, a smatra se jednom od najutjecajnijih umjetnica u američkoj glazbenoj povijesti. Ugledni Rolling Stone smjestio ju je na 22. mjesto najboljih vokala svih vremena. Poslije Ette ostalo je njezino nezaboravno i nezamjenjivo naslijeđe kojim je zauvijek zadužila glazbeni svijet.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.