"Zmija" na površini Sunca: Europska svemirska agencija snimila zanimljiv fenomen

Screenshot: YouTube/ESA

KAMERA Europske svemirske agencije snimila je solarni fenomen koji podsjeća na kretanje zmije. Video "zmije" koja se kreće površinom Sunca objavila je na svom YouTube kanalu, a fenomen se može povezati s masivnim erupcijama nemirnog Sunca.

Dok se ESA-in solarni orbiter približavao, slikao je mreškastu liniju koja se širila dugom stazom preko Sunca. Znanstvenici kažu da je ovo hladniji izboj plazme u okolnoj vrućoj plazmi Sunčeve atmosfere i da je plazma vezana solarnim magnetskim poljima.

Video prikazuje plazmu koja vijuga preko Sunca s jedne strane na drugu, prateći nit solarnog magnetskog polja. "Vidimo plazmu koja teče s jedne strane na drugu, ali je magnetsko polje iskrivljeno. Dakle, ovu promjenu smjera dobivamo jer gledamo s visine na iskrivljenu strukturu", objasnio je astronom David Long s londonskog Sveučilišta, prenosi Science Alert.

 

Preteča velike baklje?

Solarna atmosfera sastoji se od plazme sastavljene od nabijenih čestica koje se lako zadržavaju u magnetskim poljima. Solarna zmija omogućuje znanstvenicima da vide kretanje magnetskog polja, ali ono od čega se udaljava čini je još intrigantnijom. Ubrzo nakon što je nit prešla svoj put preko Sunca, njezina početna točka eruptirala je u koronalnom izbacivanju mase, poslavši plazmu u svemir.

Ove erupcije obično se povezuju sa sunčevim pjegama, područjima koncentriranih linija magnetskog polja na Suncu. Te se linije magnetskog polja petljaju, pucaju i ponovo spajaju, stvarajući izbacivanje koronalne mase i ponekad solarne baklje. Moguće je da je zmija nekako bila povezana s jednom od najsnažnijih baklji koje je otkrio ovaj orbiter, možda kao preteča erupcije.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.