Eurosong 2025. održat će se u Baselu

Foto: EPA

Za domaćina 69. Eurosonga odabran je Basel. Odluka je donesena danas, a u užem izboru uz Basel bila je i Ženeva. "EBU je oduševljen što će Basel biti domaćin Eurosonga 2025. godine. Natjecanje je rođeno u Švicarskoj, u Luganu 1956. godine, i divno ga je vratiti natrag nakon skoro 70 godina", rekao je Martin Österdahl iz organizacije.

Određeni i datumi održavanja

Basel je treći grad po broju stanovnika u Švicarskoj i drugi po veličini sa širim gradskim područjem. Osim grada domaćina, određeni su datumi održavanja Eurosonga 2025. Finale će biti 17. svibnja, a polufinala 13. i 15. svibnja.

Eurosong je u Švicarsku donio Nemo, koji je s pjesmom The Code pobijedio na ovogodišnjem Eurosongu u Švedskoj.

Konzervativci u Švicarskoj se bune

Nemo je ove godine pobijedio na Eurosongu s pjesmom The Code i doveo natjecanje u Švicarsku. Međutim, konzervativne skupine iz Švicarske ne žele da se natjecanje odvija u toj zemlji.

Kršćansko-konzervativna stranka Savezna demokratska unija Švicarske (EDU) sredinom srpnja najavila je da će raspisati referendum o tome mogu li se javna sredstva koristiti za održavanje natjecanja u gradovima koji su se prijavili za domaćine. 

"Natjecanje za pjesmu Eurovizije je užasan propagandni događaj!" napisao je EDU na X-u prošlog mjeseca. "Zemlja koja daje pozornicu ovom odvratnom smeću ne popravlja svoj imidž, već pokazuje svoje intelektualno propadanje", dodaje se.

EDU je relativno manja politička stranka, no njezine pozive na referendume u nekim kantonima podržavaju desničarska Švicarska narodna stranka i Udruga švicarskih poreznih obveznika.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.