Evo kada opadanje kose postaje medicinski problem, postoji trajno rješenje

Foto: 123RF

JESTE li znali da gubitak kose pogađa čak 70% muškaraca i 30% žena? Ženski i muški tipovi ćelavosti razlikuju se po intenzitetu, mjestima gubitka kose i dobi u kojoj se taj problem javlja. Najčešće opadanje kose povezujemo sa starošću, no statistike pokazuju da taj problem pogađa čak polovicu muškaraca srednje dobi.

Kada opadanje kose postaje medicinski problem?

Svaka vlas prolazi kroz faze rasta, mirovanja i ispadanja i sasvim je normalno da tijekom češljanja ili pranja u jednome danu izgubimo 70 do 100 vlasi. Nakon što vlas ispadne iz folikula, kod zdravih osoba će nova odmah početi rasti, no ako primijetite da se vlasište prorjeđuje više nego uobičajeno, riječ je o alopeciji.

Foto: 123RF

Vrste opadanja kose

Alopecija se povezuje sa stresom, nepravilnom prehranom, agresivnim kozmetičkim preparatima, hormonalnim poremećajima, autoimunim bolestima i nasljednim faktorima. Nekoliko je vrsta alopecije, a one se razlikuju ovisno o mjestu opadanja vlasi.

Alopecija areata javlja se u obliku višestrukih ovalnih područja gdje je vidljiv gubitak vlasi ili dlaka na nekim dijelovima tijela, a teži oblici mogu dovesti do potpune ćelavosti.

Androgena alopecija je vrsta koja najčešće pogađa muškarce uslijed negativnog djelovanja muških hormona na folikul dlake, a može se javiti i kod žena uslijed hormonalnih promjena. Gubitak kose kod muškaraca započinje na zaliscima, potom je vidljiv na tjemenu, a u kasnijim fazama opada kosa iza sljepoočnica i na zatiljku. Kod žena je češće prorjeđivanje kose počevši od razdjeljka, no ne radi se o tako dramatičnom gubitku kose kao kod muškaraca.

Foto: 123RF

Uslijed univerzalne alopecije može doći i do gubitka svih dlaka na tijelu, što je i zdravstveni rizik, jer dlake oko očiju i u nosu štite sluznicu od vanjskih nadražaja.

Rješenje za alopeciju postoji

Gubitak kose može predstavljati i estetski problem, koji izaziva gubitak samopouzdanja, nelagodu i frustracije kod mnogih muškaraca i žena. Dok neki ćelavost pokušavaju prikriti perikama ili tupeima, neki muškarci jednostavno se odluče šišati na ćelavo. No ako to ipak nije stil za vas, jedna od provjereno učinkovitih metoda borbe s alopecijom je presađivanje ili transplantacija kose. U zadnje vrijeme je sve dostupnija i sve se više ljudi odlučuje na taj zahvat.

Prilikom tog postupka estetski ili dermatološki kirurg presađuje kosu na područja gdje je ona istanjena ili u potpunosti opala. Kosa se uglavnom presađuje na prednji ili gornji dio glave s potiljka, jer je tu kosa inače gušća.

S obzirom na to da se radi o važnom medicinskom zahvatu, svatko tko se bori s alopecijom želi biti siguran da je u dobrim rukama. Privatna poliklinika VatanMed smještena u Sarajevu definitivno je jedno od mjesta na kojemu se možete opustiti znajući da ćete biti zadovoljni rezultatom. Radi se o poliklinici koja ima 15 podružnica diljem svijeta i 15 godina iskustva rada s više od 40.000 pacijenata.

Foto: PR

Bezbolna tehnologija i doživotna garancija

U VatanMedu obavljaju se dvije vrste transplantacije, koje su, zahvaljujući razvoju medicinske tehnologije, dovedene do savršenstva. Radi se o postupcima presječnih kalema i mikrotransplantata, koje izvodi VatanMedov profesionalni medicinski kadar iz Turske. Koriste bezbolnu tehnologiju presađivanja na maksimalnom broju korijena i omogućuju doživotnu garanciju na usluge.

Proces presađivanja

Prije transplantacije pacijent obavlja krvne pretrage i s medicinskim timom dogovara željeno rješenje. Sam proces transplantacije započinje detaljnim čišćenjem tjemena i lokalnom anestezijom, koja se prilagođava pragu boli, godinama i kroničnim bolestima pacijenta. Taj dio vrlo je važan jer zahvat traje oko sedam sati, pa se VatanMedov tim trudi da sve bude savršeno od samoga početka.

Glavna tehnika za dobivanje folikula za transplantaciju u VatanMedu je FUE sapphire, prilikom koje se folikule dlaka potpuno neoštećene uzimaju s korijenom i tkivom direktno s potiljka. Tijekom transplantacije kirurg može presaditi stotine, pa čak i tisuće vlasi kako bi se dobila željena gustoća i prirodna čeona linija kose.

Period nakon transplantacije

Kod nekih pacijenata može doći do bolova na transplantiranim područjima, pa im klinika osigurava potrebne lijekove protiv bolova, za smanjivanje oticanja ili suzbijanja infekcije. Uz upute liječnika i ostale proizvode koje dobiju na korištenje, pacijenti se uglavnom oporave nekoliko dana nakon samog tretmana. Dva do tri tjedna nakon zahvata presađena kosa otpada i započinje rast nove kose, a potpuni učinak vidljiv je već u periodu od 8 do 12 mjeseci. 

Foto: PR

Iz poliklinike naglašavaju da nakon presađivanja treba izbjegavati agresivne kozmetičke proizvode i lijekove za rast kose, kao i fiziološku otopinu, jer je važno da presađeno područje bude u doticaju sa zrakom. Također, barem dva mjeseca treba se suzdržavati od pojačane fizičke aktivnosti, ali i od šišanja "na nulu", jer to može dovesti do oštećenja korijena i ispadanja presađene kose, a nikako poticanja rasta, kao što mnogi misle.

Transplantacija kose danas je jedan od najuspješnijih estetskih zahvata, a VatanMed poliklinika jamči stručnost, povoljnost i zadovoljstvo rezultatima. Čitavu ponudu poliklinike možete pogledati ovdje, a možete ih i direktno kontaktirati kako biste iz prve ruke saznali sve što vas zanima o ovom postupku. 

Ako ste i sami podložni opadanju kose i razmišljate o trajnom rješenju, dobro je znati da postoje moderni medicinski postupci uz koje možete vratiti samopouzdanje i biti zadovoljni svojim izgledom.

Sadržaj donosi Index u suradnji s VatanMedom te u skladu s najvišim profesionalnim standardima.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.