Evo po čemu su Nizozemci veći od Hrvata (doslovno)

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

HRVATSKA reprezentacija od 20:45 u Rotterdamu igra utakmicu protiv Nizozemske za finale Lige nacija, a mi smo se odlučili prisjetiti u čemu su se Nizozemci pokazali većima od Hrvata. Doslovno.

Naime, 2021. godine je nizozemski ured za nacionalnu statistiku izvijestio da su Nizozemci najviši ljudi na svijetu. Nizozemska tu titulu drži od 1958., osim izuzetka iz 1967. kada su muškarci rođeni te godine bili na "mizernom" drugom mjestu na ljestvici. 19-godišnji Nizozemac je po podacima iz 2020. godine bio visok 182.9 cm, dok su žene iste dobili bile visoke 169.3 cm. Međutim, Nizozemcima ti podaci nisu baš dobro sjeli jer se čini da se po tome - smanjuju.

Naime, prosjek je ranijih desetljeća bio 183.9 cm za muškarce i 170.7 cm za žene. O nizozemskoj zabrinutosti za visinu pisao je čak i Guardian, a radili su se i grafovi koji su pratili "smanjivanje" nacije. No, ne moraju brinuti jer još uvijek se nije našla nacija koja ih je "nadvisila". 

A Hrvati?

Hrvati su po istoj statistici koju je prošlog mjeseca objavila inicijativa World of Statistics zauzeli sedmo mjesto s prosjekom od 180.7 cm za muškarce. Viši od Hrvata su muškarci iz BiH, a ispod su odmah stanovnici Srbije. Prosječna visina muškaraca u svijetu prema ovim podacima je 171.28 cm.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.