KAD govorimo o navikama ispijanja piva, jedna zemlja uvjerljivo vodi prema svim statistikama. Riječ je o Češkoj, koja, osim najvećih pivopija, ima i neka od najboljih piva koja pijemo i u Hrvatskoj. U čemu je tajna češke ljubavi prema pivu i kolike pivopije su Hrvati u usporedbi s Česima, saznajte u nastavku.
1. Češka
Prema podacima o godišnjoj konzumaciji piva, Česi su apsolutni pobjednici. Kako stoji na stranici World Population Review, Česi godišnje popiju otprilike 143 litre piva po glavi stanovnika. Zanimljiv podatak je i kako jednu pivovaru Česi kolokvijalno nazivaju Republikom piva. Razlog tomu je što ta pivovara potječe iz regije České Budějovice, doma pivarske kulture, koja ujedno ima oznaku zaštićenog zemljopisnog podrijetla. To znači da Budweiser Budvar iz pivovare Budějovický Budvar ne može biti proizveden nigdje drugdje, čime jamče upotrebu najboljih čeških sirovina, očuvanje originalnih procesa proizvodnje i poštivanje tradicije duge više od 700 godina.
2. Namibija
Na drugom mjestu, pomalo iznenađujuće, nalazi se Namibija sa 108 litara po glavi stanovnika. No, znamo li da je ova afrička država bila njemačka kolonija, to i ne čudi toliko. Dodamo li da je Namibija ime dobila po pustinji Namib, gdje temperature ljeti dosežu preko 40 stupnjeva, sasvim je jasno da u pivu pronalaze najbolje osvježenje.
Evo koje ih zemlje slijede po prosječnoj godišnjoj potrošnji piva:
3. Austrija - prosječno 106 litara piva godišnje po glavi stanovnika
4. Njemačka - prosječno 104 litre piva godišnje po glavi stanovnika
5. Poljska - prosječno 100 litara piva godišnje po glavi stanovnika
Pitate se gdje su Hrvati na tom popisu?
Hrvati su također visoko na ljestvici najvećih pivopija. Točnije, 15. smo u svijetu po količini popijenog piva, a prosječan Hrvat godišnje popije 78.7 litara piva. U usporedbi s vodećim Česima, to je tek nešto više od polovice piva koje popije prosječan Čeh. Od zemalja regije među najvećim pivopijama ističu se naši susjedi Slovenci. Prosječan Slovenac godišnje popije oko 80.3 litre piva, otprilike litru i pol više nego prosječan Hrvat.
Bez obzira na to što smo po konzumaciji 14 mjesta ispod Čeha, to ne znači da ne znamo prepoznati kvalitetno i dobro pivo i u njemu uživati jednako kao što to čine Česi. Zato često i biramo češka piva koje odlikuje vrhunska kvaliteta. No, kako možemo biti sigurni da pijemo stvarno izvorno češko pivo?
Ako osvježenje potražimo u Budweiser Budvaru, znamo da je to moguće. Ono se od drugih čeških piva koje možemo naći na našim policama razlikuje upravo po tome što možemo biti sigurni da se svaka kap proizvela u Češkoj.
U čemu je tajna bogate češke pivske tradicije?
Veza Čeških Budějovica i piva datira još u 14. stoljeće, kad u toj pokrajini počinju proizvoditi pivo. Godine 1895. godine u tom gradu osnovana je pivovara Český akciový pivovar, današnji Budějovický Budvar i počinje se proizvoditi čuveni Budweiser.
Do dan-danas Česi se trude očuvati tradiciju i zadržati kvalitetu piva, koristeći najbolje sastojke na svijetu. Prije svega, Češka ima geografske i klimatske osobitosti koje jamče najbolje sirovine za proizvodnju. Iz područja oko grada Saaz (češki Žatec) češki pivari nabavljaju posebnu vrstu plemenitog hmelja, koji je dobio ime po istoimenom gradu. Saaz se već stotinama godina koristi u češkoj pivskoj industriji, a upravo po toj vrsti hmelja poznat je čuveni češki pilsner, koji piju pivski zaljubljenici diljem svijeta. U proizvodnji Budweisera češki pivari koriste cjeloviti hmelj Saaz, kako bi zadržali što više arome i bogatih prirodnih okusa.
Za vrhunsku kvalitetu Budweiser Budvara zaslužni su i posebni proizvodni procesi. Kad je riječ o sazrijevanju piva, Česi naglašavaju da nema žurbe. Pivo u spremnicima sazrijeva upravo onoliko dugo koliko mu treba da razvije punoću okusa. Tako pivo u njihovim pivarskim podrumima sazrijeva čak 90 dana. Čuva se u posebnim čeličnim bačvama u vodoravnim spremnicima za sazrijevanje koji omogućuju najbolji rad kvasca.
Voda koja se koristi u proizvodnji Budweiser Budvara se crpi iz arteških bunara dubokih čak 300 metara. Kristalno čista voda nasljeđe je jezera iz ledenog doba i pivu daje jedinstven okus.
Uz vodu, najzastupljeniji sastojak svakog piva je slad. Slatki ječam za proizvodnju Budweiser Budvara stiže im iz ravnica Moravske. Ta pokrajina na jugu Češke poznata je po gradovima kao što su Olomouc i Brno, a ime je dobila po rijeci Moravi. Slad iz moravskih ravnica pivu daje punoću okusa i mirisa i garantira prepoznatljivu češku kvalitetu.
Ovo su samo neki od razloga zašto je Češka savršena destinacija za svakog pivoljupca. Do posjeta ovoj Republici piva osvježite se dobro rashlađenim Budweiser Budvarom i uživajte u okusu pravog češkog piva.
Sadržaj donosi Index u suradnji s Carlsbergom te u skladu s najvišim profesionalnim standardima.