FBI kriv za samoubojstvo Ernesta Hemingwaya?



PRIJATELJ Ernesta Hemingwaya te izdavač, pisac i dramatičar Aaron Edward Hotchner tvrdi kako je FBI velikim djelom kriv za samoubojstvo velikog pisca. Naime, prema njegovim riječima poznati Nobelovac bolovao je od pretjerane nervoze, a do toga su ga doveli FBI-ovci koji su ga konstantno pratili zbog njegovih čvrstih veza s Kubom.

Hotchner je to izjavio i u intervjuu za New York Times: "Pogrešno sam procijenio prijateljev strah od istražitelja, a taj strah odbacivali su godinama nakon njegove smrti kao iracionalan te tvrdili da su to samo paranoične obmane. Međutim, 1983. godine FBI je objavio čak 127 stranica dokumenata i time potvrdio nadzor nad Ernestom", rekao je Aaron.

Kaže kako se Ernest u 61. godini nije mogao više nositi s time da mu pregledavaju poštu i prisluškuju telefon. Doživljavao je to kao pakao. "Danas sam siguran da su ga pratili da je to pridonijelo njegovom samoubojstvu", zaključuje Aaron.

Hemingway je 1954. godine dobio Nobelovu nagradu za književnost, a proslavio se brojnim romanima i novelama poput: "Zbogom oružje", "Kome zvono zvoni", "Starac i more", "Rajski vrt", "Smrt popodne" i brojne druge. Ubio se 1961. godine, samo nekoliko dana prije 62. rođendana.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.