Fotka dana: Iz Fažane se vidjela fatamorgana

Foto: Sasa Miljevic / PIXSELL

Pogled iz Fažane prema pučini, uslijed igre svjetla, danas je izgledao bajkovito. Naime, prolaznici su svjedočili fatamorgani. Otočići kod Rovinja su, gledajući iz Fažane, izgledali - kao da lebde.

Što je fatamorgana?

Fatamorgana je optička iluzija koja se javlja u atmosferi, posebno u područjima gdje postoji velika razlika u temperaturi između tla i zraka. Ova pojava nastaje zbog loma svjetlosti (refrakcije), koja prolazi kroz slojeve zraka različitih temperatura. Kada svjetlost prolazi kroz topliji ili hladniji zrak, njezina putanja se savija, što stvara privid predmeta koji se ne nalaze na uobičajenim mjestima ili prikazuje iskrivljene oblike stvarnih objekata.

Primjerice, u pustinjama ljudi često dožive fatamorganu kao privid vode na horizontu, zbog čega im se čini da ispred sebe vide jezera ili rijeke. Međutim, ovdje je ključan fenomen tzv. inverzije temperature: kada se sloj hladnog zraka nalazi ispod toplog sloja, svjetlost se savija prema dolje, stvarajući dojam da je nešto mnogo bliže nego što stvarno jest.

Fatamorgana može nastati i na moru, kao u ovom slučaju u Fažani, zbog toga što se svjetlost savija kroz slojeve zraka različitih temperatura iznad morske površine. Ova pojava je najizraženija kada je razlika između temperature mora i zraka značajna.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.