FOTO Nevjerojatni prizori: Ovako je aurora borealis izgledala s Islanda i iz Irske

Foto: Čitatelji Indexa

Čitatelji iz raznih dijelova Europe poslali su nam predivne fotografije aurore borealis, koju se, između ostalog, sinoć moglo vidjeti i iz Dalmacije.

Ovako je to izgledalo na Islandu.

Dobili smo i fotografije iz Irske.

Podsjećamo, u četvrtak oko 18 sati do Zemlje je došla snažna geomagnetska oluja. Iako su veći dio Hrvatske prekrivali oblaci, auroru borealis ipak se moglo vidjeti u nekim dijelovima Dalmacije.

Nova oluja, klasificirana kao intenzivna, s prognoziranom jačinom G4, stvorila je aurore koje se vide daleko prema jugu, sve do Kalifornije u SAD-u i Hrvatske u Europi, a možda i južnije. Ovaj se fenomen najbolje opaža na sjeveru, a mnogi su na društvenim mrežama podijelili fotografije iz Norveške. Zabilježena je i u Sloveniji, Irskoj, Italiji, Njemačkoj te Ujedinjenom Kraljevstvu.

Kako nastaju geomagnetske oluje?

Geomagnetske oluje nastaju kad Sunčeva aktivnost, poput bljeskova i koronalnih izbačaja, pošalje velike količine nabijene plazme prema Zemlji. Kad ta plazma puna iona i protona stigne do Zemljinog magnetnog polja, usmjerava se duž magnetskih silnica prema polovima.

Na tom putu čestice plazme sudaraju se s atomima i molekulama zraka, pri čemu nastaje svjetlost. Aurore se obično javljaju na višim geografskim širinama, kako sjevernim, tako i južnim. 

Jeste li snimili auroru borealis? Fotografije nam slobodno možete poslati na desk@index.hr, rado ćemo ih objaviti.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.