FOTO Prirodoslovni muzej sad izgleda poprilično fora. Ovog vikenda je ulaz besplatan

Foto: Press

Iako je daleko najzanimljiviji dio svečanosti otvorenja obnovljenog Prirodoslovnog muzeja bio ovo, red je i da vam otkrijemo detalje novog muzeja (u koji možete besplatno ovog vikenda). Nakon višegodišnjih intenzivnih radova i investicije od 31.6 milijuna eura, napravljena je potpuna obnova i dogradnja povijesne Palače Amadeo, a muzejski prostori moderno su opremljeni.

"Kao Grad Zagreb ponosni smo da imamo ovakav muzej kojeg smo osnivači jer on nije bitan samo za Zagreb, već ima nacionalnu važnost. Muzeji nisu samo kulturne ustanove, oni su i znanstveno- obrazovne institucije tako da posebno vesele sva ulaganja u nove laboratorije koji će slijediti znanstveni rad zaposlenika i drugih istraživača te sve radionice i edukativne aktivnosti", rekao je Tomašević.

Besplatan ulaz ovog vikenda

Novi stalni postav, obogaćen multimedijskim rješenjima i interaktivnim sadržajima, posjetiteljima će na cjelovit način interpretirati muzejski fundus iz mineraloških, geoloških, paleontoloških, paleoantropoloških, zooloških i botaničkih zbirki te im približiti raznolikost živog i neživog svijeta, odgovarajući im na pitanje što je život i kako je nastao.

"Muzej će tijekom cijelog vikenda 12. i 13. listopada biti besplatan za sve posjetitelje", rekao je Tomašević. Kvadratura obnovljenog muzeja iznosi bruto 5560 m2, od čega je oko 3600 m2 za izlaganje.

Potpuno novi prostor je aneks podruma koji ima oko 400 m2, a u sklopu obnove zatvoren je i atrij, ukupne površine oko 250 m2. Obnova i dogradnja je financirana iz EU fondova, s nešto manje od dvije trećine ukupnog iznosa, te proračuna Grada Zagreba s jednom trećinom sredstava, a dio je financiran i iz državnog proračuna. 

Više fotografija muzeja pogledajte u galeriji.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.