FOTO Svjetski je dan bez grudnjaka

Foto: Profimedia/Instagram

Danas se obilježava Svjetski dan bez grudnjaka. Svrha je podizanje svijesti o važnosti zdravlja dojki, prevenciji raka i samopregledu. Naglasak je i na važnosti redovitih odlazaka na preglede. Osim toga, na ovaj način iskazuje se podrška ženama oboljelima od raka dojke. Ovaj se dan tradicionalno obilježava u listopadu, mjesecu koji je posvećen borbi protiv raka dojke.

Statistike pokazuju da je rak dojke jedan od vodećih karcinoma u ženskoj populaciji, od kojeg još uvijek umire veliki broj žena.

Preporučuje se da svaka žena jednom mjesečno obavi samopregled dojki kako bi na vrijeme prepoznala moguće promjene. Žene u dobi od 40 godina i starije trebale bi svake dvije godine obaviti mamografski pregled kojim se mogu uočiti promjene na dojkama koje nisu vidljive drugim pretragama.

Prednosti života bez grudnjaka

Povodom Svjetskog dana bez grudnjaka donosimo vam šest prednosti života bez grudnjaka.

1. Cijeli dan se možete osjećati udobno, bez iritantnih žica grudnjaka koje vam se zabijaju u meso i žuljaju vas.

2. Ako ne kupujete grudnjake, uštedjet ćete gomilu love. Realno, grudnjaci i nisu baš jeftini.

3. Dugoročno, grudnjaci baš ništa ne čine za grudi. Štoviše, neka istraživanja pokazala su da više štete nego koriste, jer se mišići u njima opuštaju.

4. Nenošenje grudnjaka može ojačati vaše grudi, upravo zbog toga što mišići moraju ojačati kako bi ih sami pridržavali.

5. Grudi bez grudnjaka izgledaju prpošnije. Naime, prema nekim istraživanjima, grudi žena koje nisu nosile grudnjake stajale su 7 milimetara više od žena koje su ih nosile.

6. Bez grudnjaka cirkulacija u vašim grudima se poboljšava. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.