Foto: Luka Šangulin/Index
NA SVAČIĆEVOM trgu posljednja dva mjeseca radi Špeceraj, mali kvartovski dućan koji neodoljivo podsjeća na one kakvi su nestali pojavom velikih trgovačkih lanaca. Osim što nas vraća u neke prošle dane, ovaj dućan poseban je po još nečemu, on je prvi "no waste" dućan u Hrvatskoj.
Njegovim vlasnicima misao vodilja bilo je smanjiti količinu otpada i spriječiti bacanje hrane, a tu nećete kupiti ništa zamotano u hrpu ambalaža, već se većina robe prodaje u rinfuzi. Kupci robu kupuju na grame i decilitre, odnijeti je mogu u svojim posudama i bocama, a ako ih nemaju sa sobom mogu kupiti staklenu ambalažu.
"Cijeli život smo oboje u prodaji pa smo počeli razmišljati o otvorenju vlastite trgovine. Ljetujemo na Visu, vozili smo se skuterom i naišli na odlagalište otpada s najljepšim pogledom. Gledaš to i ne možeš ostati ravnodušan pa smo počeli razmišljati o 'zero wasteu'. Vani postoje i franšize takvih dućana pa smo odlučili napraviti svoj. Krenuli smo u razradu koncepta, sve skupa je trajalo skoro dvije godine", pričaju nam vlasnica Snježana Zrnić i njen životni, a sad i poslovni partner Danijel dok sjedimo na prozorskoj klupici.
Da, njihov dućan ima prozorsku klupicu. Kako takav dućan u nas ne postoji, pred njima je bilo puno posla, od kontaktiranja dobavljača, nabave asortimana, uređenja dućana... Najteže im je bilo objasniti svima - kako oni to misle bez ambalaže?
"Dosta hrvatskih kompanija nije u početku imalo sluha za naš koncept, ali stvari se mijenjaju te nas očekuju mnoge suradnje.Zašto bi nam dali u rinfuzi? Nije to zgodno, radije će zapakirati da to može stajati u skladištu. Ovo je jedan od najtežih oblika trgovine jer jer nam je na prioritet svježina proizvoda i higijena", priča nam Snježana.
Danas imaju više od 45 dobavljača, no u pregovorima su s mnogima i svakom treba posebno objasniti zašto neće biti ambalaže. Neki su na kraju u potpunosti zbog Špeceraja prešli s plastike na staklenu ambalažu, a dobavljači su im uglavnom domaći.
"Nama je cilj da svi naši dobavljači budu OPG-ovi i male hrvatske tvrtke, primjerice meso nabavljamo od male mesnice iz Samobora", dodaju.
Kruh im peče pekarna Korica koja se nalazi preko puta pa je svaka štruca svježa, dok mlijeko dolazi s farme iz okolice Varaždina, na kojoj je 45 krava, slobodnih na livadama. U dućanu je 450 artikala, što je dvaput više nego kad su otvorili dućan.
"Nećemo stati dok ne opravdamo ime Špeceraj, dok kod nas ljudi ne budu mogli kupiti sve kaj im treba", kažu nam.
Njihovi kupci su šaroliki, a oboje priznaju da su ponosni na interes koji su izazvali.
"Imamo susjede koje žive tu i nekad dođu samo sjesti i popričati s nama. Ljudima to fali, prije si imao male dućane u kojima su popričao s ljudima. Drugima je pak super što nema otpada", kaže Snježana.
Sljedećeg tjedna u dućan stiže hladnjak sa sokovima i vodom te mlinac za kavu, a voljeli bi otvoriti i terasu. U planu je i dostava, što znači da će uskoro proširiti svoj tim.
U uređenje dućana uložili su puno pažnje, sami su renovirali vintage stvari, a najviše su se namučili tražeći idealne zidne pločice koje je Snježana željela.