Gdje biste trebali otići da preživite nuklearni rat?

Ilustracija: Shutterstock

SITUACIJA je zabrinjavajuća, ne samo u Europi nego i u svijetu. Vladimir Putin prošlog je tjedna nuklearne snage stavio u pripravnost, navodeći kao razlog "agresivne izjave" iz NATO-a i sankcije koje je niz europskih zemalja nametnuo Rusiji. Njezin ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov također je poslao upozorenje da će Treći svjetski rat biti "nuklearan i destruktivan".

Iako Putinovo stavljanje nuklearnih snaga u stanje visoke pripravnosti ne znači da će ih i upotrijebiti, mnogi su počeli razmišljati kamo bi mogli pobjeći u slučaju najgoreg.

Karta koju je izradila Statista pokazuje da bi južna hemisfera bila najsigurnije mjesto na zemlji.

Prema Federaciji američkih znanstvenika, Rusija i Sjedinjene Države posjeduju više od 90 posto nuklearnih bojevih glava u svijetu. Naravno, točnost ove karte ovisi o tome hoće li se bombe baciti u zemlju koja već ima nuklearno naoružanje.

Postoji i niz drugih čimbenika koje treba uzeti u obzir, piše Indy100. Globalna temperatura bi pala, a ozon bi se stanjivao tijekom sljedećeg desetljeća. Raslo bi manje usjeva, suše bi bile češće, a rak kože i opekline bili bi češći zbog oštećenja ozonskog omotača.

Stoga bi idealno mjesto bilo neko na kojem nema previše sunca, u Africi ili Južnoj Americi, s obilnim resursima hrane. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.