Gdje su i što rade nekad najveće teen zvijezde u Hrvatskoj?

Foto: Press

KOLIKO GOD su međusobno različite, tinejdžerske zvijezde imaju nevjerojatno slične sudbine - bljesak im je jak i kratak, a vrijeme nakon najveće slave prepuno traženja i preispitivanja pod medijskim povećalom. Iako daleko od standarda holivudske mašinerije, koja tinejdžerske zvijezde proizvodi na dnevnoj bazi, i domaća je glazbena scena doživjela poneki fenomen koji je barem nakratko zaokupirao srca tinejdžer(ic)a i zidove njihovih soba.

Tajči

Tajči je bila prva domaća izvođačica s osmišljenom marketinškom pričom, a ciljala je upravo na tinejdžere i u tome uspjela u rekordnom roku. Već nakon pobjede na Jugoviziji 1990. godine u sad već legendarnoj narančastoj haljini Dalibora Bettija postala je velika regionalna zvijezda, prvenstveno zahvaljujući Zrinku Tutiću koji joj je pisao pjesme te pomogao izgraditi brend. Sa samo dva albuma, "Hajde da ludujemo" i "Bube u glavi", Tajči je ušla u legendu domaće pop kulture, a u tome joj je pomogla i doza mistike. Usred najveće slave, ali i Domovinskog rata, otišla je živjeti u SAD i utonula u potpunu anonimnost, udala se i dobila dvoje djece.

Nakon duge medijske stanke, 2011. godine Tajči je napravila potpuni zaokret, odradila na desetke intervjua, podijelila brojne detalje obiteljskog života u Cincinnatiju te najavila veliku povratničku turneju "Ludujmo s dušom". Spletom brojnih nesretnih okolnosti i suradnji koje se nisu ostvarile, turneja je neslavno propala, priča se, zbog činjenice da Tajči nije htjela koncerte sa starim hitovima. U repertoar je, naime, pokušala uvrstiti duhovnu šansonu koju izvodi već 20 godina, ali hrvatski su promotori zaključili da time ne bi uspjela ispuniti velike prostore i ostvariti ikakav prihod. Debaklom s turnejom zasad su završile i njezine povratničke glazbene ambicije.

Minea

Upražnjeno mjesto teen kraljice sredinom devedesetih nakratko je, kako to kod tinejdžerskih zvijezda i mora biti, zauzela Renata Končić Minea. Hrvatski dance i dječji glas urodili su hitom "Good Boy", koji je premijerno izvela na Dori 1995. i, baš poput Tajči, preko noći postala glazbena senzacija. Ubrzo ju je pod svoje glazbeno krilo uzeo Tonči Huljić pa je pjesmama poput "Vrapci i komarci" i "Uberi ljubicu" postala pravi idol mlađih školaraca i djece vrtićkog uzrasta. Histerija oko Minee počinjala se smirivati kako su joj pjesme postajale ozbiljnije i "više seksi", a onda je u jednom trenu, sredinom prošlog desetljeća, odlučila uzeti i medijsku stanku.

Vratila se prije nekoliko godina u nešto zrelijem izdanju, i to kao voditeljica "IN Magazina" Nove TV, a povratkom u tako gledanu emisiju vratio se i interes za nekadašnju teen kraljicu. Očekivano, Minea je to iskoristila i na glazbenom polju pa je opet počela snimati pjesme, a nedavno je novu generaciju obradom hita "Rano" podsjetila na dane najveće slave.

Ivana Brkić

I baš kad je Minea počela sazrijevati, a repertoar joj postao nalik na onaj grupe Magazin, na sceni se otvorilo mjesto za novu (opet žensku) teen senzaciju. Skupa produkcija pjesama i spotova dala je naslutiti da mlada Ivana Brkić iza sebe ima pravu estradnu mašineriju, a to je i potvrdila svojim promocijama albuma i spotova, koje je redovito pohodio tadašnji hrvatski predsjednik Stipe Mesić. Spotove su joj snimali najtraženiji i najskuplji redatelji, Neven Ciganović radio joj je stajlinge, pratila ju je i četa plesača, svi su pjevali "Oči boje kestena", a onda - muk. Poput mnogih prije nje, Ivana se odlučila povući iz medija, pa i glazbe.

Odselila se u Ljubljanu, udala i postala Jehovin svjedok. "U sedam godina, koliko sam bila na sceni, moja karijera nije imala ni jedan ružan dan. Ipak odlučila sam više ne biti javna osoba. Ne bih više htjela biti popularna, to se promijenilo u meni", priznala je Ivana u jednom od svojih rijetkih pojavljivanja.

Kanita Beba

HRT-ova emisija "Turbo Limach Show" devedesetih je bila prava tvornica budućih zvijezda, a jedno ime, osim simpatija javnosti, privuklo je tada i pažnju Tončija Huljića. Osmogodišnja Kanita Beba imala je raskošni glas i veliki hit "Romantika" koji je pjevala s Magazinom, ali nenadana slava ipak nije bila dovoljna da se zadrži u tom poslu, pa niti u Hrvatskoj. "Odselili smo se u Ameriku 1997. zbog posljedica rata u Hrvatskoj. Moja teta je već živjela ovdje pa smo se lako snašli", rekla je nedavno Kanita za Index i otkrila da radi kao neurologinja u jednoj bolnici na Floridi.

"Gledam sebe ponekad na YouTubeu, jako sam voljela pjevati. Zapravo, i danas obožavam pjevati, ali nažalost nisam imala priliku posvetiti se pjevačkoj karijeri. U Americi to ide jako teško. Nakon odlaska u Ameriku nastavila sam svirati violinu i pjevati u školskom zboru, ali nikad više profesionalno. Iznenađena sam što me se uopće itko sjeća u Hrvatskoj, a doba kad sam pjevala s Magazinom doista je nezaboravno", kaže Kanita. Prije pet godina udala se za srednjoškolsku ljubav, a školovala se i na prestižnom Harvardu.

Teens & Claudia Beni

Dora je devedesetih bila pravi poligon za mlade izvođače, a do maksimuma ju je iskoristila riječka grupa Teens. Priča je pomalo i holivudska - dok su nastupali pod imenom Mići rokeri, primijetio ih je Mario Šimunović, profesor glazbe koji im je postao menadžer, dao im novo ime i katapultirao ih među zvijezde. Izdali su tri albuma, a 2000. godine dobili i Porin za najboljeg novog izvođača. Negdje u to vrijeme, Klaudia Beni, koja je u grupi dotad pjevala prateće vokale, odlučila se na samostalnu karijeru te i sama postala teen zvijezda. Vrhunac je, naravno, pobjeda na Dori 2003. s hitom "Više nisam tvoja", koji godinama nije silazio s radijskih postaja i glazbenih reality natjecanja.

Te iste godine Teens su se i službeno raspali, a pjevač Daniel Beni pokušao je karijeru napraviti pod vlastitim imenom. Nije mu pošlo za rukom pa se prije nekoliko godina prijavio u "The Voice", ali nije uspio zadiviti žiri i probiti se u emisije uživo. Claudia je, pak, u trenucima najveće slave poželjela biti anonimna pa se povukla s estrade i zaposlila u frizerskom salonu. Neko je vrijeme pjevala s grupom Koktelsi, ali i to ju je, čini se, prestalo zanimati.

Tina i Nikša

Iako nisu osvajali Dore i velike pozornice poput prethodno nabrojenih kolega, Tina i Nikša dobro su omastili brk na tržištu djece i tinejdžera, godinama nastupajući na dječjim i školskim priredbama te matinejama. Gledajući danas, to kao da im se dogodilo slučajno, jer njihova glazba nije bila ni manje ni više dječja od ostalih zabavnjačkih hitova B kategorije koji su se krajem devedesetih vrtjeli na radiju. Štoviše, jednom su čak osvojili grand prix Hrvatskog radijskog festivala, a njihovi osebujni spotovi s nabrijanim animacijama i danas su pravi video klasici.

Službeni kraj proglasili su 2006. godine, bez ikakvih prepucavanja, opravdavanja, pa i pokušaja ostvarivanja solo karijera. Tako na kraju nikad nismo doznali ono što su uvijek tajili - jesu li sve te godine na pozornici bili i u ljubavnoj vezi ili ih je, pak, spojio menadžer, a rastavio medijski neinteres? Doza mistike - obavljeno. Kako doznajemo, danas oboje rade u Krašogradu.

Zdravko Valentin

Kad smo već ušli u kategoriju školskih priredbi i dječjih matineja, ne možemo ne spomenuti apsolutnog kralja te discipline koji je svaku osnovnu školu Hrvatske obišao barem triput. Ime mu je Zdravko Valentin, a njegova autogram karta na kojoj u kožnoj jakni zavodljivo drži ružu možda je nekad prošla i kroz vaše kućanstvo. Iako nikad nije bio na "konvencionalnim" top-ljestvicama niti se smiješio s naslovnica udarnih časopisa, sredinom i krajem devedesetih bio je nevjerojatno omiljen među djecom, a to je, sudeći po prisutnosti na dječjoj sceni, znao i unovčiti.

Godine su, naravno, donijele neke nove glazbene interese pa je Valentin, osim dueta sa Zvonom Bohemom, u svoju glazbenu knjižicu upisao i jedan pothvat svjetskog kalibra. Slavni Richie Sambora ga je, naime, 2013. godine proglasio pobjednikom natječaja za najbolju obradu pjesme "Every Road Leads Home to You" te mu darovao gitaru sa svojim potpisom.

Dino Jelusić

I ovaj je nekadašnji teen junak u odrasloj dobi impresionirao svjetske rock zvijezde, ali da bi do toga došao morao je početi rano, i to velikim koracima. A prvi korak bio je možda i najveći - Dino Jelusić imao je samo 11 godina kad je s pjesmom "Ti si moja prva ljubav" pobijedio na prvoj Euroviziji za djecu i u rekordnom roku postao zvijezda. Ipak, taj val nije predugo jahao, uslijedili su pubertet i okretanje nekim drugim glazbenim stilovima.

Nakon što se iz anonimnosti vratio kao okorjeli hard rocker, javnost ga nije previše ozbiljno shvaćala, ali s godinama i Dinovom upornošću stvari su se bitno promijenile. Prvo je dobio poziv slavne grupe Trans-Siberian Orchestra i postao njihov pjevač na američkim turnejama, na kojima dva mjeseca godišnje uživa pravi status rock zvijezde, a onda je u odraslom izdanju osvojio i domaću publiku. Nedavno je, naime, pobijedio u showu "Zvijezde pjevaju" i pobrao odlične kritike za nastup u show programu Dore.

Endi

Svjetski fenomen zvan Bieberomanija (pomama za Justinom Bieberom, ako ste slučajno prespavali posljednjih devet godina) ostavio je traga i na domaćem glazbenom tržištu. Brojni su ga, barem nakratko, pokušali kopirati, a najuspješniji je bio tada 15-godišnji Endi, koji je s vremenom izgradio i vlastiti stil. Za mladim pjevačem vrištalo se u šoping centrima, a iako ni on nikad nije zablistao na komercijalnim top-ljestvicama, u očima tadašnjih tinejdžerica ostavio je značajan trag.

Iako Endi i dalje pjeva, trenutno je student Akademije dramskih umjetnosti i puno je više angažiran kao plesač. Kazališnu publiku oduševio je u plesnoj predstavi "ForFour", a nedavno je nastupio kao plesna pratnja Roku Blaževiću na Eurosongu u Izraelu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.