Generacija Z ne zna koristiti tipkovnicu na laptopu. Ozbiljno

Screenshot: TikTok

Generacija Z bori se s tradicionalnim tipkovnicama na računalima i laptopima. Naime, mladi su naučili koristiti uređaje na dodir, gdje nije bila potrebna fizička tipkovnica, pa mnogi od njih ne znaju tipkati na laptopu.

Wall Street Journal izvijestio je da su neki srednjoškolci vještiji u tipkanju na svojim tabletima. Jedan 18-godišnjak je, pišu, napisao rad od osam stranica na takvom uređaju, a mnogi pripadnici generacije Z za pisanje školskih radova koriste se također tabletima ili pametnim telefonima. 

@kassieyeung Writing a final paper on your iPhone is an EXPERIENCE🤦🏻‍♀️📚@grammarlyofficial #Grammarly #writingtips #ad ♬ Elevator Music - Bohoman

Dio njih tvrdi da u školi nisu učili pisati na tipkovnici. Toj skupini pripada i slavna pjevačica Billie Eilish, koja je jednom prilikom za Rolling Stone rekla da joj je žao što to nikad nije naučila.

Neki se trude naučiti tipkati prije odlaska na fakultet

Rueben Tasler (17) rekao je da pokušava naučiti koristiti tipkovnicu prije nego što krene na fakultet. "Možda ću kad jednom naučim tipkati poželjeti što to nisam naučio i ranije. Znam da je učinkovitije", rekao je on.

Današnja stvarnost daleko je od one prije gotovo 25 godina. Godine 2000., izvijestio je Journal, pozivajući se na ministarstvo obrazovanja SAD-a, 44% maturanata završilo je tečaj pisanja po tipkovnici, ali 2019. taj je postotak iznosio svega 2.5. 

@jashakrizel ipad kids in velez!!! late entry but who cares 😼 #nursingstudent #velez #barelysurviving #cloutchaser ♬ Wassup Gway - Famous Sally & YB

U međuvremenu Canvas, sustav za upravljanje učenjem, izvijestio je da 39% zadataka predanih putem platforme nije preneseno s računala, već s mobilnog uređaja.

Stručnjaci su zabrinuti za generaciju Z

Stručnjaci su zabrinuti što dolazi do ovakve promjene i što se mladi više oslanjaju na mobitele i tablete nego na računala. Pozivaju institucije da stave veći naglasak na tipkanje, pogotovo jer u mnogim zemljama učenici polako počinju polagati ispite putem računala. 

@triciatildeauthor Its DONE!!! #writertok #booktok #authortok #storyprompts #bookprompts #authorsoftiktok #author ♬ The Bug Collector - Haley Heynderickx

"Učenici će imati bolje rezultate na testovima ako ne moraju razmišljati o tome kako tipkati i mogu razmišljati o sadržaju koji stvaraju", rekao je Tim Dikun, direktor stranice Teaching.com.

Dr. Per Ola Kristensson, koautor studije iz 2019. o generacijskim vještinama i brzini tipkanja, skeptičan je glede temeljnog uzroka nedostatka znanja o tipkovnici. U njegovom istraživanju rezultati su pokazali da je 70% ispitanika brže tipkalo na mobilnim uređajima nego na tipkovnicama računala. 

Profesor sa Sveučilišta u Cambridgeu za Daily Mail je rekao da je vježba ključna za svladavanje tipkanja, a kako mladi provode više vremena na ekranima na dodir, samim time provode manje vremena tipkajući na tradicionalnim tipkovnicama. 

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.