Globalna popularnost, ogromni hitovi, a onda raspad boy benda koji je zaludio svijet

Foto: Profimedia

One Direction, često skraćeno na 1D, englesko-irski je pop boy bend osnovan u Londonu 2010. Grupu su činili Niall Horan, Liam Payne, Harry Styles, Louis Tomlinson i Zayn Malik. Postali su jedna od najprodavanijih muških grupa svih vremena prije nego što su se razišli. 

Grupa je potpisala ugovor s diskografskom kućom Syco Records Simona Cowella nakon što su 2010. osnovali i zauzeli treće mjesto u britanskom pjevačkom natjecanju X Factor. Do globalnog uspjeha došli su zahvaljujući vojski fanova i društvenim mrežama. 

Donosimo sve o njihovom početku, planetarnoj popularnosti, a zatim i raspadu benda.

Početak: X Factor i stvaranje One Directiona

Sve je započelo 2010. godine kada su Harry Styles, Niall Horan, Zayn Malik, Liam Payne i Louis Tomlinson kao solo natjecatelji sudjelovali u britanskom talent showu The X Factor.

>> Prva Liamova audicija: Imao 14, u žiriju sjedila žena s kojom je kasnije dobio sina

Iako su svi pojedinačno ispali u ranim fazama natjecanja, njihova mentorica, pjevačica i sutkinja showa Nicole Scherzinger sugerirala je da bi mogli uspjeti kao grupa. Simon Cowell, izvršni producent showa, prepoznao je potencijal i okupio ih kao bend. Iako su završili na trećem mjestu, publika ih je zavoljela i njihova popularnost ubrzo je premašila sve očekivano.

Proboj na svjetsku scenu

Nakon showa, grupa je brzo stekla slavu, a 2011. izdali su prvi album Up All Night, s hit singlom What Makes You Beautiful. Ova pjesma postala je globalni hit, osvojila je ljestvice diljem svijeta i otvorila im vrata međunarodnoj slavi. Dospjeli su na prvo mjesto američke Billboard 200 ljestvice, čime su postali prvi britanski bend kojemu je to uspjelo debitantskim albumom. 

Drugi album, Take Me Home, koji je izašao krajem iste godine u Irskoj i Ujedinjenom Kraljevstvu, a zatim 2012. je bio dostupan diljem svijeta, postigao je jednak uspjeh i osigurao im mjesto u povijesti pop kulture. Album je sadržavao hitove kao što su Little Things i Live While We're Young. Album je postao međunarodni hit, zauzevši prvo mjesto na glazbenim ljestvicama u više od 35 zemalja.

Njihove energične izvedbe, šarmantna osobnost i stil odjeće, koji su ubrzo kopirali mnogi tinejdžeri, učvrstili su njihov status globalnih ikona pop kulture.

Zlatno doba i vrhunac karijere 

Treći album, Midnight Memories, koji je izašao 2013., potvrdio je njihov status jedne od najvećih svjetskih grupa, a pjesme poput Story of My Life i Best Song Ever pokazale su zreliju stranu benda.

Rolling Stone je pohvalio promjenu smjera, dok je BBC izvijestio o njihovom uspješnom prelasku na ozbiljniju glazbu. Međutim, pritisak koji su osjećali kao pojedinci u tako intenzivnom okruženju počeo je utjecati na njihove odnose. Pojavila su se izvješća o tenzijama među članovima, iako su se na pozornici i u medijima uvijek ponašali kao ujedinjena grupa.

U 2014. izlazi Four, album koji je nastavio uspješan niz i donio još nekoliko hitova, poput Steal My Girl. Njihove svjetske turneje privlačile su milijune obožavatelja i obarale rekorde. Ova je faza ujedno bila i zlatno doba One Directiona što se popularnosti tiče. 

Zaynov odlazak

Godine 2015., u jeku turneje i promocije albuma Four, Zayn Malik iznenada napušta bend, navodeći želju za privatnošću, normalnijim životom i drugačijim glazbenim smjerom. Njegov odlazak pogodio je milijune obožavatelja, ali i same članove benda, čija se dinamika počela mijenjati.

Ovaj trenutak bio je prekretnica za bend, koji je, iako šokiran, odlučio nastaviti kao četvorka. Ubrzo su izdali album Made in the A.M., koji je označio završetak jedne ere.

Peti album i najava pauze

Nakon Malikova odlaska, preostali članovi nastavili su rad na petom albumu Made in the A.M., koji je objavljen 2015. Pjesme poput Drag Me Down i History odražavale su tranziciju i refleksiju na zajedničku prošlost benda.

U tom trenutku članovi su se odlučili za pauzu kako bi se posvetili individualnim projektima. Iako je pauza predstavljena kao privremena, mnogi su mediji poput Guardiana i Rolling Stonea sumnjali u njihov povratak kao grupe.

Solo karijere

Svaki od članova započeo je solo karijeru, istražujući vlastite glazbene preferencije i stilove. Harry Styles postao je solo rock senzacija, Niall Horan krenuo pop i folk smjerom, Liam Payne eksperimentirao s elektroničkim popom, Zayn Malik, koji je prvi započeo solo karijeru, brzo je uspostavio uspješan R&B stil, a Louis Tomlinson vratio se korijenima u pop-rocku.

Iako nisu službeno objavili raspad, bend nije ponovno djelovao kao grupa, ali njihova baza obožavatelja ostala je snažna. Članovi su često i izražavali podršku jedan drugome. 

Naslijeđe i utjecaj na pop kulturu

One Direction se smatra jednim od najutjecajnijih bendova modernog popa. Njihov uspjeh inspirirao je mnoge glazbene skupine i pokrenuo novi val boy bendova diljem svijeta. Njihov rad i dalje ima značajan utjecaj na pop kulturu.

MTV je istaknuo kako su redefinirali pojam boy benda za novu generaciju, dok je Guardian opisao njihov utjecaj na mladu publiku kao "nezaboravan kulturni fenomen". Njihova baza obožavatelja, poznata kao Directioners, ostala je aktivna. 

Održavanje prijateljstva i moguće okupljanje

Unatoč razdvojenim karijerama i povremenim nesuglasicama, članovi su često u intervjuima spominjali kako bi voljeli ponovno surađivati. BBC je prenio kako su članovi i dalje u kontaktu i održavaju prijateljstvo, iako su svi zauzeti vlastitim projektima.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.