Putovanje na Maltu: Zašto je ova lokacija genijalan izbor za izlet?

Foto: VisitMalta

Sadržaj nastao u suradnji s: VisitMalta 

DRŽAVA koja se sastoji od tri otoka, zemlja puna gastronomskog užitka i atrakcija za aktivan odmor. To je Malta, a ako je prethodni opis dočarao vašu listu želja, onda je ovo lokacija koju morate dodati na svoju bucket listu. 

Ova republika nalazi se u Sredozemnom moru i sastoji se od nekoliko otoka i otočića, a tri su naseljena. Najveći je Malta, na kojem živi većina stanovništva, a slijede sestrinski otok Gozo te Comino. Sva tri otoka okružena su pripadajućim otočićima, pa ako ljeto želite produžiti i na jesenske dane, s ovom destinacijom nećete pogriješiti. Osim toga, Malta ima čak tri povijesne baštine koje spadaju pod UNESCO. To su glavni grad Valletta, Megalitski hramovi Malte te podzemna nekropola Hipogej Hal Saflieni.

Foto: VisitMalta 
podzemna nekropola Hipogej Hal Saflieni pod zaštitom je UNESC-a. 

Malta je izuzetna destinacija i za ljubitelje povijesti jer su se na taj prostor kroz vrijeme nastanili mnogobrojni narodi. Tako se tu mogu pronaći ostaci kulture Rimljana, Bizantinaca, Španjolaca, Francuza, Arapa, a posebni utjecaj na kulturnopovijesnu baštinu imali su vitezovi sv. Ivana, poznatiji kao Malteški vitezovi. Upravljali su Maltom od 1530. godine te su u tom periodu izgradili brojne utvrde, ali i unaprijedili državu. Putovanje na Maltu možete rezervirati preko stranice VisitMalta.

Prvi dan rezervirajte za povijest 

Po dolasku u zračnu luku na Malti preporučuje se da posjetite grad Sliemu. To je obalni grad sedam kilometara udaljen od glavnog grada Malte, a u njemu možete pronaći kvalitetnu gastronomsku ponudu i pojesti večeru. Naime, na kuhinju Malte utjecali su brojni narodi, među njima i Arapi, pa danas ima bogatu gastronomsku, ali i vinsku ponudu. Osim gastronomije, Sliema nudi pogled na horizont glavnog grada Vallette.

Foto: VisitMalta 
Horizont Vallette, pogled iz Sileme 

Drugi dan posjetite najmanji glavni grad u Europi 

Nakon izleta u Sliemu vrijeme je da posjetite najmanji glavni grad u Europi, odnosno Vallettu. Budući da je pod zaštitom UNESCO-a, ovaj gradić s nešto manje od šest tisuća stanovnika ujedno je muzej na otvorenom. Glavni grad Malte, osim što je najmanji glavni europski grad, također je najuži, ali u njemu se nalaze brojne crkve, katedrale te ostali vrijedni spomenici. 

Foto: VisitMalta 
Valletta

U Valletti svakako morate posjetiti katedralu sv. Ivana, posvećenu Ivanu Krstitelju. Poznata je po raskošnom, baroknom interijeru, a u njoj se nalaze i grobnice Malteških vitezova. 

Osim katedrale vrijedi posjetiti Gornje i Donje vrtove Barrakka. Riječ je o vrtovima namijenjenima za uživanje u miru i prirodi. U sredini se nalazi fontana oko koje je posvuda zelenilo, ali i klupice za posjetitelje. Jedna od najstarijih zgrada u Valletti poznata je kao Palača velemajstora. U toj raskošnoj palači nalazi se ured predsjednika Malte, ali njezino dvorište otvoreno je posjetiteljima. 

Brodom u tri grada

Odmah preko puta Vallette nalaze se tri manja grada do kojih se može doći brodom. To su Vittoriosa, Senglea i Cospicua. Sva tri grada imala su značajan utjecaj na povijest Republike Malte. 

Vittoriosa je služila kao strateški centar republike do izgradnje Vallette, a ujedno je bila sjedište Malteških vitezova. Imala je važnu ulogu u obrani protiv Osmanlija kada su 1565. godine pokušali osvojiti Maltu. To je bilo razdoblje poznato kao velika opsada Malte, a nakon pada Osmanlija grad je dobio ime Vittoriosa, što znači pobjednički. 

Senglea nosi još i naziv L-Isla zato što je izgrađena na poluotoku i s tri strane je okružena morem. Poznata atrakcija ovog grada su Vrtovi Gardjola. U njima se nalazi ikonična stražarska kula Gardjola Tower s detaljima poput oka, uha i ptice koji simboliziraju nadzor i zaštitu.

Foto: VisitMalta 
Senglea

Cospicua je najveći od tri grada, a okružen je dvjema velikim utvrdama koje su izgradili Malteški vitezovi kako bi ojačali obranu. Utvrde i dalje stoje kao podsjetnik na stratešku važnost ovog područja. Danas je Cospicua poznata po velikim proslavama i festivalima, posebice tijekom blagdana. 

Ova tri grada s bogatom poviješću i ostacima iz doba Malteških vitezova česta su destinacija mnogobrojnih turista, naročito ujesen, kada se u Velikoj luci smještenoj u Valletti održava regata u znak sjećanja na pobjedu nad opsadom Talijana u Drugom svjetskom ratu. 

Bogata gastro ponuda 

Treći dan možete rezervirati za posjet nova tri grada, a to su Mdina, Rabat i Mosta. Mdina, poznata i kao Tihi grad, bila je prvi glavni grad Malte za vrijeme Malteških vitezova. Njeni utvrđeni zidovi, uske ulice i mješavina srednjovjekovne i barokne arhitekture djeluju nestvarno. Zbog svoje ljepote, bio je filmska kulisa za poznatu seriju Igre prijestolja.

Ako preferirate gastronomsku ponudu, možete se uputiti u grad Rabat. Taj gradić nudi bogat izbor restorana, bilo da tražite male ili raskošne lokale nagrađene Michelinovom zvjezdicom. 

Možete isprobati neke od poznatih gastronomskih specijaliteta Malte kao što su pastizzi, odnosno lokalni specijalitet koji se sastoji od lisnatog tijesta punjenog rikotom ili pireom od graška. U ponudi je i hrskavi kruh s tunom, poznatiji kao ħobż biż-żejt.

Foto: VisitMalta
Zemlja raznolike gastronomije i ponude kvalitetnih vina 

Nakon kušanja ovih delicija ne propustite posjetiti Mostu, gdje se nalazi jedna od najvećih samostojećih kupola na svijetu. Bazilika je izgrađena je između 1833. i 1860-ih godina i za dlaku je izbjegla uništenje tijekom Drugog svjetskog rata. Godine 1942. zračna bomba probila je kupolu i pala u baziliku tijekom mise, ali nije eksplodirala. Taj su događaj Maltežani smatrali čudom.

Vrijeme je za mirniji odmor: Gozo 

Budete li se htjeli povući na mirnije mjesto, svakako se četvrtog dana preporučuje takozvani sestrinski otok Malte Gozo. Na tom otoku nalazi se čak 46 crkvi, a zbog čistog mora i širokih, raznolikih plaža smatra se svjetskom ronilačkom destinacijom. Ima čak 80 ronilačkih lokacija i raznolikih plaža. 

Foto: VisitMalta 
Mixta špilja 

Osim za uživanje, Gozo je također idealan za posjetitelje koji vole povijest budući da se duž cijelog otoka vidi Cittadella, odnosno vojna utvrda koja datira još iz 1500. godine prije Krista, u kojoj su ostali tragovi nekadašnjih stanovnika. To je ujedno glavna povijesna atrakcija otoka Gozo. 

Putovanje u Plavu špilju 

Petog dana putovanja na Maltu možete posjetiti Plavu špilju. Nastala je u stijenama, a može se istražiti i kroz nezaboravnu vožnju brodom. Oko špilje nalaze se neka od najbistrijih i najsvjetlijih kobaltno plavih voda koje podsjećaju na filmsku kulisu. 

Foto: VisitMalta 
Plava špilja 

U blizini Plave špilje možete posjetiti arheološki park Haġar Qim i Mnajdra. Ovaj lokalitet sadrži brojne monumentalne građevine koje datiraju iz doba prije Krista, a cijeli park je pod zaštitom UNESCO-a. 

Nakon arheološkog parka isplati se posjetiti 15 minuta udaljene Dingli litice. Taj dugi pojas litica s pogledom na more glavna je atrakcija za turiste koji vole adrenalin i sport. Pogled s njih je nezaboravan, a pogodne su i za opuštanje. 

Aktivan kraj odmora uz Comino 

Foto: VisitMalta 
Pješačka staza u Cominu završava Plavom lagunom 

Sedmodnevni odmor na Malti možete privesti kraju posjetom Cominu. Riječ je o otoku između Goza i Malte, a poznat je po mirnoj atmosferi, ali i pješačkim stazama. S istočne strane nalaze se i litice, a tijekom pješačenja pruža se očaravajuć pogled na kristalno čisto more. 

Iskoristite cijeli dan za istraživanje ovog otoka, a po povratku se svakako zaustavite u Popeye selu. S vrha možete vidjeti originalni filmski set glazbene komedije Popeye iz 1980. godine s Robinom Williamsom u glavnoj ulozi. 

Foto: VisitMalta 
Popeye selo 

Za cjelokupan doživljaj i posjete svim spomenutim lokacijama potrebno je otprilike sedam dana. Tijekom putovanja na Maltu možete unajmiti automobil, ali i javni prijevoz je funkcionalan i dostupan. Sve detalje, ali i savjete o boljem doživljaju Malte kao destinacije pronađite na web stranici VisitMalta

Sponzorirani sadržaj donose Index i VisitMalta u skladu s najvišim profesionalnim standardima. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.