Britanski kuhar Gordon Ramsay otkrio je tri savjeta za sve one koji se odluče otići na ručak ili večeru u restoran. Prema njemu, gosti u restoranima posebno trebaju paziti na tri stvari.
Savjetovao je ljudima da izbjegavaju "specijalitete dana", da budu na oprezu ako netko jako hvali svoja jela i - posebno zanimljivo - da pregovaraju oko cijene vina.
"Specijaliteti dana su tu da nestanu do večeri. Ako ih imaju 10 na meniju, to nisu specijaliteti dana", istaknuo je Ramsay za Daily Mail. Posebno je upozorio na restorane koji tvrde da je neko jelo "slavno" ili "najbolje na svijetu".
Tražite slabo prodavana ili vina s oštećenom etiketom
"Kad mi kažu da su to slavne lazanje... A tko ih je proslavio? Smišljaju svakakve terminologije", rekao je. Što se tiče odabira vina, savjetovao je gostima da traže oštećene ili slabo prodavane boce.
"Ljude je strah razgovarati sa sommelierima jer se boje da će ih pokrasti na vinu. Neka vam preporuči dobru čašu ili bocu vina, ali vi mu dajte okvirnu cijenu. Na primjer, neka bude ispod 30 dolara", napomenuo je Ramsay.
Oprez oko dnevne juhe?
Neka mjesta znaju na meniju imati dnevnu juhu, što u pravilu znači nova juha svaki dan. Međutim, Ramsay kaže da je dobro pitati koju juhu su imali u ponudi dan ranije jer neki objekti nude istu juhu cijeli tjedan ili čak mjesec.
Jedan zanimljiv Gordonov savjet tiče se rezervacije stola u restoranu. Ako želite otići na romantičnu večeru s partnerom ili partnericom, Ramsay savjetuje da rezervirate stol za troje jer ćete tako izbjeći "da vas naguraju u kut.