Grebaštica ima nesvakidašnjeg svećenika. Don Ante je bajker i kolekcionar dresova

Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Grebaštica ima nesvakidašnjeg svećenika. Don Ante Škugor, osim što je svećenik, ujedno je i strastveni bajker te kolekcionar dresova. Slobodno vrijeme ovaj župnik provodi na svom motoru, a preko svećeničke odore tad ide i kožni bajkerski prsluk.

Priča o njegovom zaređenju također je poprilično nesvakidašnja.

"Nakon srednje škole četiri sam godine radio kao konobar i u kafić je dolazio fra Marko s kojim sam često razgovarao i to mi je bila neka vrsta ulaznice za vratiti se u crkvu. Nakon 5-6 godina lutanja krenulo je smirivanje, razmišljao sam i o bračnom životu jer me privlačilo nešto ozbiljnije, ali u vezama sam shvatio da to nije ono što me u potpunosti ispunjava. U meni se počeo buditi poziv, stupio sam u kontakt s jednim duhovnikom iz Splita, pola godine vodili smo intenzivne razgovore i ispovijedi i konačno sam donio odluku da uđem u red Karmelićana", ispričao je za Šibenik IN prije nekoliko godina.

"Prekinuo sam s curom, tad još nisam vozio i majka je došla po mene u Vodice. Kazala mi je: 'Šta ćeš sad, vratiti se izlascima?'. Ja sam ni pet ni šest kazao da idem u fratre, na što mi je ona rekla: 'Ne rugaj se sa svetim stvarima.' Pola godine nakon kazao sam tad i tad odlazim u samostan i to je bilo to. Neki su od samog starta reagirali pozitivno, neke je to iznenadilo i kazali su da idem iz krajnosti u krajnost, ali kad su kasnije vidjeli da se ponašam najnormalnije i da je to to, prihvatili su", prisjetio se.

"Lakše se mogu poistovjetiti s nama"

U Grebaštici je svećenik od 2021. godine, a u Gimnaziji Antuna Vrančića predaje vjeronauk. Smatra da će nove generacije svećenika donijeti promjene u Katoličkoj crkvi.

"Kad vide da se družimo, putujemo i živimo život koji nije toliko različit od njihovog, svakako se lakše mogu poistovjetiti s nama i otvoriti nam se. Vide da smo tu za njih, da ih razumijemo, posebno ako smo u mladosti i mi prošli neke stvari. Prošle godine nekolicina mladih iz škole mi je došla na ispovijed jer su osjetili da mogu sa mnom razgovarati. Drago mi je što se kod nekih predodžba o crkvi mijenja i vide da nismo nedodirljivi, da nam se mogu uvijek obratiti i da nismo neka zatvorena srednjovjekovna formacija", smatra ovaj 35-godišnji svećenik.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.