Hrvati jedu premalo ove zdrave namirnice. Evo zašto je treba jesti bar dvaput tjedno

Foto: Ledo

IAKO smo mediteranska zemlja, Hrvati su prema potrošnji ribe donedavno bili na samom dnu Europske unije. U zadnjih nekoliko godina bilježimo porast, no s otprilike 19 kg godišnje po glavi stanovnika ipak smo i dalje ispod europskog godišnjeg prosjeka koji iznosi oko 24 kg po glavi stanovnika. 

Stručnjaci uporno naglašavaju kako je riba jako važna namirnica te ističu kako bi se na našem jelovniku trebala naći barem dva puta tjedno. Kako bismo kolektivno popravili ovu statistiku, predstavljamo pet benefita ribe koji će vas podsjetiti na to koliko je ova namirnica dragocjena.

Sadrži važne vitamine i minerale 

Čak milijarda ljudi ima deficit vitamina D koji je jedan od najvažnijih vitamina u našemu tijelu. Odgovoran je za jak imunitet, pravilan razvoj kostiju, ali i za dobar san i raspoloženje. Naše tijelo sintetizira vitamin D iz sunčevih zraka tijekom ljetnih mjeseci, ali u ostatku godine ga moramo nadoknađivati hranom i suplementima. Jedna od namirnica u kojem ga ima najviše je upravo riba. 

Ima ga i u bijeloj i u plavoj ribi, a one se razlikuju po načinu raspodjele masti u tijelu i određenim aminokiselinama. Bijela riba je teksturom sličnija mesu i ima vrlo malo kalorija, a tipični predstavnici su brancin, orada, oslić, list, kovač i crveni bodečnjak.

Foto: Ledo

Plava riba je nešto snažnijeg okusa i mirisa, a od njezinih predstavnika najčešće jedemo srdele, skuše, tunu, papalinu i inćune. Obje vrste je preporučljivo jesti barem dva puta tjedno kako bismo unijeli dovoljno vitamina D i održavali prehranu raznolikom. Osim vitamina D, riba je puna i drugim važnim nutrijentima poput selena, cinka, joda, kalcija i vitamina B skupine koji su važni za rad živčanog i krvožilnog sustava, kao i za raspoloženje. 

Radi se o bogatoj namirnici

Riba je bogata i omega 3-masnim kiselinama koje su neophodne za naše zdravlje, a mi ih sami ne možemo sintetizirati u organizmu. Brojna istraživanja i studije pokazale su da dovoljan unos omega 3-masnih kiselina utječe na smanjenje "lošeg" kolesterola u krvi i povećanje "dobroga" pa se time regulira i krvni tlak, kao i rizik od razvoja autoimunih, kardiovaskularnih i drugih kroničnih oboljenja. 

Fina i jednostavna za pripremiti

Priprema ribe ne zahtijeva puno vremena jer se radi o nježnoj namirnici kojoj ne treba dugo da bude spremna za jelo. Možete je spremati na više načina, no većina stanovnika priobalnih područja smatra da je riba ukusnija što je način pripreme jednostavniji. 

Da biste iskoristili što više nutrijenata iz ribe, ispecite je na tavi s malo ulja ili, još bolje, na žaru ako ga imate. Najzdravije pripremljena riba je ona kuhana na pari jer je tada gubitak vitamina i ostalih nutrijenata minimalan, no i riblja juha također zadržava većinu važnih nutrijenata. Popularan način pripreme je i tzv. pečenje u škartocu, no postoji još puno načina pripreme ribe i svatko može pronaći onaj koji mu najviše odgovara. Kako bi riba koju pripremate bila što ukusnija i zdravija, češće birajte ribu iz divljeg ulova koja nema tako masnu teksturu kao uzgojena riba, a i okusom je snažnija. 

S obzirom na to da smo mediteranska zemlja i riba nam je vrlo dostupna namirnica, češća konzumacija ribe ne bi trebala biti problem. Pogotovo zato što postoje i široke ponude smrznute ribe kao u Ledo asortimanu u kojem se nalazi riba iz divljeg ulova koja je smrznuta odmah nakon što je uhvaćena. Time je riba zadržala sve svoje hranjive sastojke pa je jednako ukusna i svježa kao na dan kada je ulovljena.

Ova ukusna namirnica je i odličan izvor proteina koji se lakše probavljaju od proteina iz mesa i mliječnih proizvoda pa sljedeći put umjesto komada piletine odaberite sočan komad ribe za još zdraviji unos proteina. 

U posebnoj Ledo ponudi ribe koja "pliva u proteinima" su veliki i sočni fileti crvenog bodečnjaka, oslića i crnoga bakalara, stoga su odlični za brzu pripremu ukusnog i hranjivog obroka. Da je riječ o kvalitetnim namirnicama potvrđuje i žig HZJZ-a "Živjeti zdravo" koji je dodijeljen crvenom bodečnjaku zbog visoke nutritivne kvalitete. Bakalar koji obiluje bjelančevinama i omega-3 masnim kiselinama idealan je za sve ljubitelje lagane i zdrave hrane, a lako ga možete pripremiti u obliku fine guste juhe s dodatkom prutića od lisnatog tijesta. Oslić sa svojim mekanim mesom blagog okusa bit će omiljena riba svima, pa čak i djeci kojoj možete servirati polpete od oslića i krumpira za brzi i cjeloviti obrok.

Riba se zaista može pripremiti na puno različitih načina, a ako vam ponestane inspiracije za pripremu, možete se poslužiti i nekim od Ledo recepata za ukusne i zdrave obroke.  

Uz ribu djeca rastu zdrava

Riba je vrlo važna namirnica i za rast i razvoj djece od najranije dobi pa se preporučuje i trudnicama i dojiljama. Zbog visoke nutritivne vrijednosti ribe dobro ju je što ranije početi davati djeci. Naime, slab unos namirnica bogatih omega-3 masnim kiselinama tijekom djetinjstva može rezultirati slabom koordinacijom, problemima s pažnjom, pamćenjem i učenjem, suhom kožom i kosom kao i problemima sa spavanjem i podložnosti upalama i alergijama. 

Zbog sitnih kostiju djeci je potrebno prvo davati samo filetiranu ribu koja je dobro očišćena te ih postepeno učiti kako sami čistiti i jesti ovu važnu namirnicu. 

Potiče rad mozga i čuva mentalno zdravlje

Osim što je jedna od ključnih namirnica za skladan rast i razvoj djece, riba je važna i za moždane funkcije. Kako kod djece tako i kod odraslih.

Foto: Ledo

Naime, istraživanja su pokazala kako manjak ribe bogate omega-3 masnim kiselinama u prehrani može smanjiti zalihe dopamina koji je važan za rad mozga, posebice za pamćenje. Ljudi koji jedu više ribe u mozgu imaju više sive tvari koja je povezana s pamćenjem i razmišljanjem.

Osim što je riba važna za razvoj i funkciju mozga, pomaže i mentalnom zdravlju. Naime, osobe koje redovno konzumiraju ribu imaju manju vjerojatnost razvoja depresije, ali i problema sa spavanjem koje je izuzetno važno, kako za fizičko tako i za mentalno zdravlje. 

Ova zdrava namirnica, koje u Hrvatskoj imamo na pretek, svojim brojnim benefitima dokazala je kako bi se trebala što češće naći na našim jelovnicima. Stoga, počnite već ovaj tjedan sa zdravim navikama i jedite više ribe - vaše tijelo će vam biti zahvalno.  

Sadržaj donosi Index u suradnji s Ledom te u skladu s najvišim profesionalnim standardima.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.