Hrvatica s 24 godine otvorila pekaru u Njemačkoj: Nisam uložila ni cent

Screenshot: TikTok

LANA POLJAK je mlada Hrvatica koja se preselila u Njemačku, gdje je, kaže, sa samo 24 godine postala vlasnica jedne pekare. Tvrdi da je to učinila bez ijednog uloženog centa. Nedavno je objavila video u kojem je pokazala kako izgleda jedan njezin dan kao vlasnice pekare te je dobila hrpu pitanja. Zbog toga je objasnila kako je do svega došlo. 

"Imala sam 20 godina kad sam došla u Njemačku. Nisam znala jezik i počela sam raditi u firmama za čišćenje. Tu sam radila tri godine. Kasnije sam se brinula o starijim osobama, išla sam s njima u trgovinu, kod liječnika...

Onda sam pronašla dodatni posao - nedjeljom sam radila u pekari pa sam od svoje tadašnje šefice saznala da se može preuzeti franšiza za pekaru od velike tvrtke Ihle. Ja sam se nadobudno odlučila prijaviti. Znači - otvaram svoju firmu, brinem se o radnicima, plaćam poreze. Apsolutno sve sama vodim. A od njih dobijem sve potrebno za pokretanje posla", ispričala je Lana u početku videa.

@lanapoljak21 #dijaspora #balkanciunemackoj #njemacka #nemacka #hrvatiunjemackoj #srbiunemackoj #bosanciunjemackoj @Lana Poljak @Balkan Merch shop ♬ original sound - Lana Poljak

"Računali smo da nam ostane barem 3000 eura mjesečno"

U planu joj se pridružio i njezin dečko. "On i ja smo radili po cijele dane za loše plaće i učinilo nam se zanimljivo da probamo nešto novo. Nismo znali ni koliko ćemo zarađivati ni ništa. Njemački mi je bio na razini A2. Računali smo da nam ostane barem 3000 eura mjesečno. Prijavila sam se, pozvali su me na razgovor, sve je prošlo super, vidjeli su da sam motivirana", objasnila je.

"Ali spomenuli su da moramo imati kao neki polog od 35 tisuća eura, to je njima garancija da ćemo uzimati robu. Mi smo rekli ok, idemo na banku po kredit. Ali u banci su nam rekli da nema potrebe za kreditom, da će oni jamčiti za taj naš posao i dali su nam neku potvrdu koju smo priložili. U tvrtki Ihle to su prihvatili. Dakle, nije nam trebao kredit", dodala je.

@lanapoljak21 Sto vam se cini od ovog posla i bi li vi voljeli ovako nesto raditi za sebe? #njemacka #dijaspora #balkanciunjemačkoj #dijasporatiktok #balkanciunemackoj #minhen ♬ original sound - Lana Poljak

"Bilo je stresno u početku"

Potom su Lana i njezin dečko potpisali ugovor te dva mjeseca išli na obuku. 

"Otvorili smo svoju firmu u Bavarskoj, konzorcij Ihle nam je dao na upravljanje svoju jednu poslovnicu, mi smo preuzeli radnike, poreze, organizaciju posla, čišćenje, sve kao da je naše. Sve je bilo stresno na početku jer ako je netko na bolovanju, vi morate naći zamjenu, kad dođu inspekcije, ja odgovaram jer je tvrtka moja, moja zarada, ali i odgovornost. No stalno sam imala podršku od predstavnika te tvrtke. Poslije se uhodate i sve krene", rekla je Lana.

Priznaje da joj je sve to s 24 godine bilo jako stresno, no kasnije im je krenulo.

"Ja sam u Njemačkoj krenula u poduzetničke vode na najsigurniji i najjednostavniji mogući način. Zamislite da sam sama otvarala svoju pekaru, pa naći prostor, opremu, pekare... Sigurno bi me koštalo 200.000 eura. Ovako ništa nisam uložila, samo sam preuzela franšizu", zaključila je Lana.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.