Hrvatska misica izvela performans na promociji knjige Dimitrija Popovića

Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL

Slikar, kipar, grafičar i pisac Dimitrije Popović predstavio je svoju knjigu Žensko tijelo u ogledalu slike uz neobičan performans u kojem je sudjelovala hrvatska misica Lucija Begić.

Lucija se pred okupljenima pojavila s kistovima nalijepljenima na tijelo, u ruci držeći ogledalo. Popović se zatim potpisao na nju.

"U knjizi Žensko tijelo u ogledalu slike: od Botticellijeve Venere do Koonsove Ciccioline, Dimitrije Popović na inovativan, vrlo analitičan i posve originalan način progovara o ženskom tijelu kao stoljećima prisutnom motivu u djelima svjetskih umjetnika referirajući se i na svoja likovna djela s istim motivom. Ono što ovo djelo čini vrijednim i posebnim autorovi su opisi odabranih autora i njihovih djela, od opisa načina na koji je djelo slikano, do kromatske analize, a sve u funkciji dočaravanja apstraktnog osjećaja koji pobuđuje žensko tijelo, jasno ističući razliku između prirodne i umjetničke ljepote. Umjetnička je ljepota uzvišenija jer je rođena iz duha, za razliku od oponašanja prirode, odnosno njena pukog odraza u ogledalu", opisala je knjigu povjesničarka umjetnosti dr. sc. Mikica Maštrović.

Popović, rođen u Crnoj Gori, diplomirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 1976. Osebujnom crtačkom i slikarskom vještinom bilježi neobične figuralne kompozicije i likove. Pokazuje naglašenu sklonost istraživanju i destrukciji ljudskoga tijela, afektu te spajanju proturječnosti (erotskih tema s kristološkima, nadrealnih s klasičnima).

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.