Hrvatski filmovi na festivalu čiji pobjednici imaju šansu za nominaciju za Oscara

Foto: Press

Filmovi Čovjek koji nije mogao šutjeti Nebojše Slijepčevića i Tako te volim Márija Maceda prikazani su u konkurenciji 32. Međunarodnog festivala Curtas Vila Do Conde, koji traje do 21. srpnja, izvijestio je Hrvatski audiovizualni centar.

Tako te volim inspiriran je slikarstvom hrvatske naivne umjetnosti, a prati dječaka koji provodi praznike kod bake i djeda na selu, gdje se suočava sa surovim seoskim životom. Mladi Viktor Fabijančić pojavljuje se prvi put na filmu, uz podršku Zdenka Jelčića i Edite Karađole.

Taj kratkometražni igrani film, koprodukcija hrvatske kuće Plan 9 produkcije i portugalskog Olhar de Ulisses, drugi je film portugalskog redatelja Marija Maceda u hrvatskoj koprodukciji, a prvi je bio Cul-de-sac.

Pobjednici se kvalificiraju za nominaciju za Oscara

Canneski dobitnik Zlatne palme, kratkometražni igrani film Čovjek koji nije mogao šutjeti, nastao je prema istinitom događaju iz ratnih devedesetih, a realiziran je pod okriljem kuće Antitalent, uz bugarske, francuske i slovenske koproducente.

U konkurenciji filmova za djecu uvršten je animirani film Borisova pekarnica Maše Avramović, nastao u francusko-švicarsko-hrvatskoj koprodukciji. Festival ove godine ima i poseban fokus na grčkog redatelja Yorgosa Zoisa, čija će se dva filma nastala u koprodukciji s hrvatskom kućom Nukleus Film prikazati na festivalu: Treća vrsta i Trema. 

Festival Curtas Vila do Conde posvećen je praćenju trendova u suvremenom filmu s naglaskom na kratki metar. Pobjednički filmovi festivala kvalificirani su za nominaciju Europske filmske nagrade i nagradu Oscar. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.