Hrvatski kandidat za Oscara dobio nagradu za najbolju režiju u Beogradu

Foto: HAVC

REDATELJ Juraj Lerotić osvojio je u petak na 28. Festivalu autorskog filma u Beogradu nagradu za najbolju režiju za film Sigurno mjesto, što je jedanaesto priznanje filmu koji je trenutačno u kino distribuciji diljem Hrvatske, priopćeno je.

28. izdanje Festivala autorskog filma (FAF) održano je od 25. studenoga do 2. prosinca u Beogradu. Grand Prix Aleksandar Saša Petrović pripao je filmu Da li ste videli ovu ženu? Dušana Zorića i Matije Gluščevića.

Žiri natjecateljskog programa ovogodišnjeg FAF-a, u sastavu Teona Mitevska, Omar El Zohairy i Serge Bozon, u obrazloženju nagrade ističe kako se film Sigurno mjesto služi "minimalizmom i veoma preciznom režijom kako bi napao temu kojoj nije lako pristupiti".

Sigurno mjesto napeta je i moćna drama temeljena na osobnom iskustvu redatelja Lerotića koja suočava gledatelja s uznemirujućom nemoći pacijenta, obitelji i čitavog zdravstvenog sustava pred destruktivnom snagom duševne bolesti, ali i s ustrajnosti bezuvjetne ljubavi.

Hrvatski kandidat za Oscara već dobio brojna priznanja

Nagrada za najbolju režiju 28. Festivala autorskog filma u Beogradu jedanaesto je priznanje filmu koji je trenutačno u kino distribuciji diljem Hrvatske.

Sigurno mjesto dosad je nagrađivano na renomiranim festivalima diljem svijeta - na Filmskom festivalu u Locarnu nagrade za najbolju režiju, najboljeg glumca (Goran Marković) i najbolji debitantski film, na Sarajevskom festivalu Srca Sarajeva za najbolji igrani film i za najbolju mušku ulogu (redatelj Lerotić), nagradu CICAE Međunarodne konfederacije umjetničkih kina te nagradu Cineuropa.

Na Zagreb Film Festivalu nagrađen je posebnim priznanjem u međunarodnoj dugometražnoj konkurenciji, a proglašen je i najboljim filmom 32. filmskog festivala u Cottbusu te 33. ljubljanskoga filmskog festivala LIFFe.

Režiju i scenarij potpisuje Juraj Lerotić, koji je i glavni glumac, a uz njega glume Goran Marković i Snježana Sinovčić Šiškov. Producentica filma je Miljenka Čogelja. Direktor fotografije je Marko Brdar, montažer Marko Ferković, scenografkinja Jana Plećaš, a kostimografkinja Katarina Pilić.

Film je nastao u produkciji tvrtke Pipser, hrvatski koproducenti su Zelena zraka (Saša Ban i Nevenka Sablić), a pridruženi producent slovenska produkcija December. Distributer filma je Hulahop.

Film su financijski podržali Hrvatski audiovizualni centar, Hrvatska radiotelevizija te Slovenski filmski centar. Film "Sigurno mjesto" osvojio je i nagradu za razvoj projekta Eurimages Development Award u sklopu CineLink Co-production Marketa Sarajevo Film Festivala.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.