NA INTERNETSKIM stranicama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo objavljeni su savjeti za zdravu prehranu tijekom ljetnih mjeseci te u objavi podsjećaju građane na važnost laganih obroka i dovoljnog unosa vode. Iznijeli su i prijedloge za zdrave obroke, kao i neke recepte.
"Ljetne vrućine imaju snažan utjecaj na stanje našeg organizma. Visoke temperature zraka uzrokuju pojačano znojenje, a time i povećan gubitak tjelesne tekućine i elektrolita. Rajčica, krastavac, paprika, zeleno lisnato povrće, lubenica, dinja i breskva koji su bogati vodom, vitaminima i mineralima čine idealan ljetni obrok. Vrijeme je da uživamo u laganim, osvježavajućim i raznobojnim obrocima koji se brzo pripremaju. Umjesto slane, masne i teške hrane na stolu neka se nađu šarene salate, tople i hladne juhe, svježi voćni i povrtni sokovi", pišu oni.
U nastavku su iznijeli i nekoliko prijedloga za zdrave obroke.
1. Salate
Na prvom mjestu se našla salata, a ovdje predlažu kombiniranje povrća s piletinom, puretinom, ribom, žitaricama, rižom, tjesteninom i voćem. Od voća i povrća predlažu rajčicu, krastavac, papriku, zeleno lisnato povrće, lubenicu, dinju i breskve, koji su bogati vodom, vitaminima i mineralima.
2. Roštilj
Za ljubitelje roštilja HZJZ predlaže, osim tradicionalnih jela, ribu na žaru ili sezonsko povrće, a podijelili su i nekoliko savjeta za pripremu roštilja.
Savjetuju izbjegavanje drva bogatog smolom te sprječavanje kapanja masnoće na izvor topline jer se tako stvaraju štetni kemijski spojevi. Upozoravaju građane i da paze na to da se meso peče dovoljno dugo jer dobro pečena hrana smanjuje mogućnost zaraze uzročnicima bolesti.
Tu su naveli i recept za marinadu, za koju ističu da doprinosi okusu jela, ali i omekšavanju mesa.
"Mariniranje mesa za roštilj u trajanju od 30 minuta u limunovu soku, octu, začinima (poput ružmarina, kadulje, senfa, metvice…) smanjuje stvaranje štetnih spojeva koji su prisutni u pregorenim dijelovima mesa", pišu oni.
3. Sladoled
Predlažu i desert te preporučuju da se klasični sladoledi zamijene komadićima voća koje možete smiksati s ohlađenim jogurtom.
U nastavku su podijelili i dva recepta za zdravi sladoled.
Sladoled od jogurta s malinama
3 šalice malina
2/3 šalice grčkog jogurta
Med (prema potrebi)
Zaleđene maline miksamo s ohlađenim jogurtom (štapnim mikserom ili u blenderu) do kremaste strukture, prema potrebi zasladimo s malo meda ili stevije. Grčki jogurt možemo zamijeniti sojinim jogurtom ili jogurtom bez laktoze.
Kremasta banana
1 banana
1 šalica voća prema želji ili 1 žlica kakaa
Med (prema potrebi)
"Banana je odlična podloga za sladolede. Zrelu bananu izrežemo na kolutove i zaledimo. Zaleđene komadiće izvadimo iz zamrzivača i ostavimo 3 – 5 minuta na sobnoj temperaturi, a potom miksamo štapnim mikserom do ukusne kreme. Za različite okuse bananu kombiniramo sa šalicom zaleđenih malina, jagoda, borovnica ili kockica ananasa, a za čokoladni desert kremi od banane treba dodati žlicu kakaa. Prema potrebi zasladimo s malo meda ili stevije", navodi HZJZ.
4. Dovoljno vode
Nisu zaboravili podsjetiti ni na dovoljan unos vode, koji je ključan za ljetne mjesece, a predložili su i dvije opcije za dodavanje okusa u običnu vodu.
Aromatizirana voda s narančom i mentom
1 litra vode
2 naranče izrezane na kolutove (s korom ako su ekološki uzgojene)
Šaka mente ili matičnjaka
Pomiješati sastojke i ohladiti u hladnjaku.
Aromatizirana voda s krastavcem i borovicama
1 litra vode
1 veći krastavac, izrezan na kolutove
Pola šalice borovnica (malina ili jagoda)
Pomiješati sastojke i ohladiti u hladnjaku.