Hrvatsku plažu zbog koje je pokrenuta peticija stranci nazivaju rajem na zemlji

Foto: Zvonimir Barisin/PIXSELL

Zlatni rat u Bolu mijenja svoj oblik. Mještani tvrde da je za sve kriv turizam, a pokrenuli su i peticiju kojom žele zaustavili velik broj sidrenja tik uz obalu tijekom ljeta. I studija sidrišta Splitsko-dalmatinske županije preporučila je izostavljanje Zlatnog rata kao područja za sidrenje s obzirom na to da mu je kopno zaštićeno područje koje cijene i brojni gosti. 

Načelnica općine Bol Katarina Marčić ističe da se promjene na Zlatnom ratu događaju već neko vrijeme te da je na to gotovo isključivo utjecala promjena klime. Rekla je da nema značajnijeg ljudskog faktora koji je u zadnjih nekoliko godina utjecao na izgled Zlatnog rata.

>>Zlatni rat mijenja oblik. Mještani za sve krive turizam, pokrenuli peticiju

Stranci često hvale Zlatni rat 

Plažu Zlatni rat stranci su više puta nahvalili. Smještena je u Bolu, na južnoj obali Brača. Do nje je moguće doći automobilom ili šetnjom uz more, a u ljetnim mjesecima svakih pola sata do plaže vozi turistički vlak. Ova je plaža simbol Brača. Mnogi je nazivaju "rajskom plažom" i jednom od najljepših šljunčanih plaža na hrvatskoj obali. 

Lonely Planet: Zlatni rat je najljepša plaža u Hrvatskoj

Poznati travel portal Lonely Planet svrstao je ovu plažu na prvo mjesto najljepših plaža u Hrvatskoj. 

"Najfotografiranija plaža u Hrvatskoj nikad ne razočara. Slijedite šetnicu s mirisom borova od primorskog Bola do ovog prekrasnog prostranstva finog, mekog šljunka, koje zapljuskuje plavo more. Njezin zadivljujući V oblik mijenja se i pomiče s plimom i strujama Jadranskog mora. Vjetrovita istočna strana plaže vrhunsko je mjesto za surfere", napisali su u svom članku.

Svrstana i među najljepše svjetske plaže

Svjetska turistička platforma Big 7 Travel uvrstila je Zlatni rat na svoj popis 12 najljepših plaža na svijetu u 2022. godini. To je bila jedina hrvatska plaža na tom popisu. 

"Plaža u obliku zlatnog roga najspektakularnija je hrvatska plaža. Nije samo njezin oblik ono što je čini toliko prekrasnom i jedinstvenom. Pješčana plaža okružena je kristalno čistim morem čija se boja mijenja od tirkizne do tamnoplave u samo 10 ili 20 metara. Desetljećima stari borovi pružaju hladovinu, ali ovdje nećete htjeti izaći iz toplog mora", napisali su.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.