IBM tvrdi: Za pet godina bit će moguće čitati misli

AMERIČKI informatički div IBM jutros je objavio pet godišnjih predviđanja informatičkog napretka za sljedećih pet godina poznatih pod nazivom "5 u 5". Iako je otkriveno svih pet, samo su tri zasad objasnili. Kroz pet godina čitanje misli neće biti znanstvena fantastika, više nam neće trebati niti jedna lozinka i moći ćemo sami proizvoditi energiju za svoj dom. Osim toga, predviđanje je i da digitalna podjela više neće postojati te da će "junk mail" postati prioritetna pošta.

Ova godišnja predviđanja inače promoviraju dugoročan rad na inicijativi za "Veliki plavi pametniji planet" i IBM bilježi uspjehe na tom području već neko vrijeme. 2008. godine predviđeno da će konzumenti razgovarati s internetom - i internet će im odgovarati. Najintrigantnija ideja je ona da će čitanje misli biti moguće. No prije nego počnete vježbati da možete prijateljima i neprijateljima "ući u glavu", trebamo razjasniti. Čitanje misli jedni drugima će možda ipak pričekati koju godinu više. Ovdje se radi o kompjuterima koji čitaju misli. Ako pomislite da želite nekoga nazvati - bit će to moguće mislima i napraviti. Miš na ekranu će također biti moguće micati mislima.

Pojedinac će moći skupljati i koristiti vlastitu kinetičku energiju



Bioinformatički znanstvenici su dizajnirali slušalice s naprednim senzorima koje čitaju električne moždane aktivnosti te prepoznaju izraze lica, razine uzbuđenja ili koncentracije ali i misli osobe bez da ona fizički išta poduzme. U IBM-u predviđaju ranu upotrebu ove tehnologije u zabavnoj i industriji kompjuterskih igrica. Osim zabave, liječnici bi mogli koristiti tehnologiju u istraživanju mozga kao i u oporavku od moždanog udara i razumijevanju moždanih poremećaja poput autizma.

Osim čitanja misli IBM najavljuje proizvodnju vlastite energije za naše domove. Radi se o recikliranju energije koju proizvodimo mi sami svojim aktivnostima poput hodanja ili džogiranja, kao i energiji koju primjerice proizvodi naš kompjuter pri radu, ili čak pipa i cijevi za vodu dok voda teče. Napredak u razvoju tehnologije za obnovljivu energiju će dozvoliti pojedincu da skuplja vlastitu kinetičku energiju, koja je trenutno potpuno neiskorištena. Ovime bi se smanjilo i ispuštanje suvišnog ugljičnog dioksida u atmosferu, pa je ideja ekološki vrlo prihvatljiva.

Treća ideja koja bi nam trebala u idućih pet godina poboljšati život je smrt lozinki svake vrste. U IBM-u kažu da će kroz nekoliko godina u upotrebu sasvim ući jedinstvene biološke oznake umjesto lozinki. Nećemo morati pamtiti brojne lozinke za različite pristupe. Bankomati, mobiteli, računala ili tableti će se otključavati na naš glas ili jedinstveni uzorak mrežnice našeg oka. Ovo će sve biti moguće zahvaljujući razvoju multifaktorske biometrike, pa će svi pristupi i lozinke biti potpuno jedinstvene i apsolutno osobne.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.