Imala je najljepšu ljubavnu priču Jugoslavije, a Brad Pitt je uz nju počeo karijeru

Milena Dravić rođena je u Beogradu 5. listopada 1940., a preminula 14. listopada 2018. godine. Snimila je više od 90 filmova, a u njih 50-ak ostvarila je glavne ženske uloge i osvojila brojne nagrade. Među njima se ističu Zlatna palma u Cannesu za ulogu u filmu Poseban tretman Gorana Paskaljevića, dvije Zlatne i šest Srebrnih arena na Filmskom festivalu u Puli. Dobitnica je i nekoliko nagrada za životno djelo.

Glumom se počela baviti kao srednjoškolka, a prvi film koji je snimila bio je Vrata ostaju otvorena. Najpoznatije uloge ostvarila je u filmovima Prekobrojna, Jutro, Kozara, Bitka na Neretvi, Ljubavni život Budimira Trajkovića, Rad na određeno vreme, Moj tata na određeno vreme, Sekula se opet ženi, Nije lako s muškarcima i Zona Zamfirova.

Brad Pitt uz nju započeo karijeru

Milena je glumila u filmu u kojem je Brad Pitt započeo svoju karijeru. Naime, slavni glumac prvu je glavnu ulogu igrao u bivšoj Jugoslaviji, točnije u crnogorskom primorju.

Svoju prvu glavnu ulogu dobio je u Tamnoj strani sunca, u kojoj glumi mladog Amerikanca kojeg obitelj vodi na Jadran kako bi se izliječio od kožne bolesti. Film je sniman u Kotoru i okolici u ljeto 1988. godine, a zbog raspada Jugoslavije objavljen je tek 1997.

 

Film Tamna strana sunca je američko-jugoslavenski film iz 1988. godine redatelja Božidara Bote Nikolića, a scenarij su po priči Nikole Jovanovića napisali Andrew Horton i Željko Mijanović.

Glavne uloge u filmu tumače Brad Pitt, Sheryl Pollack i Guy Boyd. Brad Pitt igra Ricka Claytona, mladića koji pati od rijetke kožne bolesti i na Jadranu uči važne životne lekcije, a njegovu majku igra upravo Milena Dravić. Uz njih u filmu glume i Gorica Popović te Sonja Savić.

Gađala novinarku tabletama

Njena biografija prepuna je zanimljivosti, a jedna od njih je s filmskog festivala u Cannesu. Milena se tamo družila s Jackom, Johnom Lennonom i Yoko Ono kad joj je prišla jedna američka novinarka i pitala je: "Znate li vi Jugoslavenke za kontracepciju?" U to vrijeme Jugoslavija je bila zatvorena prema Zapadu, a Mileni pitanje nije baš dobro sjelo.

"Oduševljena u takvom društvu, dobivam pitanje te novinarke. A kako sam se tih dana mučila s migrenom, umjesto odgovora, sjetila sam se tableta protiv migrene. Izvadim ih iz torbe i gađam je njima. Sve novine su pisale o tome, a ruska Literatura gazeta je napisala da sam se neprimjereno ponašala. To me umalo stajalo i uloge u čuvenom filmu Bitka na Sutjesci. Nikola Popović, producent Sutjeske, javio mi je da neću igrati u tom filmu", ispričala je kasnije.

Najljepša ljubavna priča bivše Jugoslavije

Osim maestralnih uloga, njezin život obilježila je velika ljubav s kolegom Draganom Nikolićem, koja je potrajala više od 40 godina - sve do njegove smrti 2016. godine. 

Par se vjenčao krajem prosinca 1971. godine, a rastavila ih je Draganova smrt nakon 45 godina braka. Upoznali su se 1969. na snimanju filma Horoskop, kad je Milena već uživala veliku popularnost, dok je Nikoliću to bio tek četvrti film.

"Kad sam joj prišao, imao sam dojam da je djevojka iz kraja koju poznajem cijeli život. Upravo u tome je njena prava veličina. Osvojila me je svojom neposrednošću i normalnošću", govorio je Nikolić.

Vjenčali su se u pauzi za ručak tijekom snimanja drame Duška Radovića; Kako su se voljele dvije budale. "U pauzi za ručak, Dragan i ja smo skoknuli do općine Vračar da se vjenčamo", prisjećala se Milena.

Tijekom godina radili su na brojnim zajedničkim projektima, a mnogima je bilo jasno da su stvoreni jedno za drugo već sedamdesetih kad su činili voditeljski par zabavnog showa Obraz uz obraz, u kojem su se odlično snašli. Zajedno su glumili i u hit seriji Povratak otpisanih iz 1977. godine.

Nikolić je preminuo 11. ožujka 2016. U jednom od posljednjih intervjua govorio je i o svom životu s Milenom Dravić.

"Uvijek moraju postojati tolerancija i razumijevanje, pa onda sve ostalo. Za brak koji traje duže od 30 godina može se naći više razloga da se on prekine,nego da opstane. Smatram da je najlakše nešto presjeći i završiti, mnogo je teže boriti se. Ponekad i mala svađa može osvježiti dan. Ponekad je potrebno biti i ljubomoran jer je i to jedan od pokazatelja ljubavi, samo što ja nisam to pokazivao. Što se nekih svađa tiče, Milena je uvijek bila glasnija, ali je i brže opraštala", rekao je.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.