Izložba u centru Zagreba izazvala toliki interes da je morala intervenirati policija

Screenshot: HRT

Prije nekoliko dana u zagrebačkoj galeriji Trotoar otvorena je izložba umjetnice Marine Mesar OKO. Bila je to njena prva samostalna izložba u Zagrebu nakon sedam godina te je izazvala toliki interes da je intervenirala i policija.

Naime, u Mesničkoj 7 u Zagrebu stvorila se gužva jer posjetitelji nisu mogli stati u prostor galerije, prenosi HRT. Izložba je presjek Marininih posljednjih sedam godina rada.

"Korona je zaustavila cijeli svijet, uključujući i mene, a ja jako puno putujem. To je bilo jako čudno razdoblje jer se dogodio odmah i potres, koji mi je urušio i studio i mjesto u kojem sam živjela. I to me jako pogodilo. Najdraže mjesto na svijetu mi je moj studio", istaknula je umjetnica za HRT.

 

Dear Diary... Layers of Dreams

Izložbu naslovljenu Dear Diary... Layers of Dreams Marina započinje fototapetom bakine kuhinje. "Ona mi je bila najbitnija osoba u životu, a vjerujem da nama većini bake jesu najbitnije u životu persone, i ostaje u toj ljubavi koju imaju prema unucima, koju ti ne zaboravljaš", ispričala je Marina i dodala da ju je baka naučila biti snalažljivom. 

Na tu je fotografiju, kao i na druga mjesta u prostoru galerije, ovješeno mnoštvo malih krpenih lutaka identičnog oblika koje je umjetnica vlastoručno izradila. "One su podsjetnik na neko prošlo vrijeme i na mjesto ishodišta slika koje će godinama poslije artikulirati svojim preciznim crtežima koji, među ostalim, prizivaju u sjećanje i crteže iz osamnaestostoljetnih prirodoslovnih priručnika.

Baka, čija je odsutnost posve jasno naglašena fotografijom kuhinje, bila je ta koja je djevojčici izrađivala krpene lutke i naučila je da ih i sama pravi. Nasmiješeno, ali sjetno lice tog djeteta gleda danas u takozvanu umjetničku publiku sa slika-objekata izloženih u Galeriji Trotoar", objavila je na stranici galerije prof. dr. sc. Leonida Kovač, autorica teksta o izložbi.

Tko je Marina Mesar?

Marina Mesar, poznata pod imenom OKO, umjetnica je koja se izražava kroz slikarstvo, crtež, ilustracije, murale.

U radovima često prikazuje nadrealne prizore i antropomorfne figure, spajajući ljudske, životinjske i fantastične elemente kako bi istražila teme identiteta, sjećanja i mitologije. Njezini murali i prostorne instalacije mogu se naći u Zagrebu, Torinu, Toulouseu, Londonu, Berlinu i nizu drugih gradova.

Marina je diplomirala na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 2013. godine, a trenutno živi i radi u Zagrebu i Londonu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.