J. D. Vance (39) je prvi potpredsjednički kandidat s bradom u SAD-u nakon 75 godina

Foto: Profimedia/EPA

Senator iz Ohija J. D. Vance (39) je Trumpov kandidat za potpredsjednika. 

Kad je u srijedu stao na pozornicu Republikanske konvencije kako bi službeno prihvatio nominaciju za potpredsjednika, J. D. Vance je pažnju privukao jednim detaljem. OK, vjerojatno je mnogima privuklo pažnju što je J. D. Vance prvi milenijalac na ovakvoj listi, ali je u središtu pažnje bila njegova - brada.

New York Times piše da je posljednji muškarac s bradom izabran za predsjednika SAD-a bio Benjamin Harrison 1888. godine. Posljednji američki predsjednik s "ikakvim dlakama na licu" bio je William Howard Taft, izabran 1908., dok je posljednji potpredsjednik s brkovima bio Charles Curtis. Posljednji stranački kandidat koji je nosio "dlake na licu" bio je Thomas E. Dewey, koji se 1944. i 1948. godine bezuspješno kandidirao za najviše dužnosti u Americi. 

Thomas E. Dewey

"Obrijana lica su znak dotjeranosti i urbanosti"

Herbert Hoover svojedobno je komentirao Deweyjeve brkove. "Muškarac ne može nositi takve brkove, a da to ne utječe na njegov um", izjavio je. Od tada je obrijano i glatko lice definiralo status quo u hodnicima moći Washingtona i Wall Streeta. Barem do sada.

"Obrijana lica su znak dotjeranosti i urbanosti. Brada se povezuje s ruralnim načinom života, starcima, profesorima na fakultetima. Netko takav se vjerojatno neće svidjeti biračima", izjavio je Richard T. Ford, profesor s Pravnog fakulteta na Stanfordu.

No čini se kako sada više nema problema s bradom. Donald Trump je u razgovoru za Fox Radio izjavio da Vance s bradom izgleda "poput mladog Abrahama Lincolna". Hoće li brada gospodina Vancea postaviti novi trend, ostaje za vidjeti.

Vance je nekada govorio protiv Trumpa

Vance je objavljen kao Trumpov izbor za potpredsjednika, samo dan nakon što je bivši predsjednik za dlaku izbjegao smrt na predizbornom skupu.

"Nakon dugog razmatranja i razmišljanja, uzevši u obzir goleme talente mnogih drugih, odlučio sam da je osoba koja je najprikladnija za preuzimanje pozicije potpredsjednika Sjedinjenih Država senator J. D. Vance iz Velike države Ohio", napisao je Trump na platformi Truth Social.

Vance je prethodno bio oštar kritičar Trumpa i osuđivao je njegovu retoriku prema muslimanima. "Trump plaši ljude do kojih mi je stalo. Imigranti, muslimani itd. Smatram da to treba osuditi. Bog želi bolje od nas", napisao je Vance u listopadu 2016. Međutim nakon nekog vremena postao je jedan od najistaknutijih mladih konzervativaca na novoj desnici koji podržavaju Trumpa. 

Vance je žestoki kritičar podrške Washingtona Ukrajini i njegovo će imenovanje vjerojatno biti dočekano sa strepnjom u Bruxellesu. Vance je odigrao važnu ulogu u neuspješnom pokušaju da se ove godine u Senatu blokira prijedlog zakona za veću ukrajinsku pomoć.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.