Je li burnout neizbježni put do uspjeha?

Foto: Press

Jeste li se ikada našli u radnom okruženju potpuno iscrpljeni i suočeni s brojim zadacima za koje imate osjećaj da se samo nagomilavaju te da gubite kontrolu nad svojim obvezama? Tada ste očito doživjeli "sagorijevanje" na poslu!

Burnout ili sindrom sagorijevanja predstavlja rastuće nezadovoljstvo vlastitim radnim mjestom  i okruženjem te ulogom u poslovnom i obiteljskom životu. Burnout donosi gubitak volje za radom, smanjenje energije, ali i osjećaj nedoraslosti očekivanjima koje si sami postavljamo ili nam okolina nameće. Kao rezultat javlja se frustracija i stres kojima se smanjuju sposobnosti racionalnog razmišljanja i  učinkovitog funkcioniranja kojeg pojedinac doživljava na radnom mjestu. Nametanjem visokih očekivanja zaposlenicima, užurbanost i svakodnevne obveze uzrokuju gubitak kontrole nad vlastitim životom. 

Za sve veću prisutnost ovog sindroma zaslužan je ubrzan i prestimulirajući životni stil koji iscrpljuje i nameće dvadesetčetverosatni angažman, a naše sugovornice Matea Džinić i Marija Jović iz Assist Digitala - tvrtke za upravljanje korisničkim iskustvom s uredima u Rijeci i Zagrebu, koja je uvrštena na talijansku ljestvicu najboljih poslodavaca s preko 400 zaposlenika samo u Hrvatskoj, primjećuju kako se u sve mlađoj životnoj dobi kreću nazirati simptomi sindroma sagorijevanja iako se takvo stanje pripisuje drugim stresorima: "Nažalost, to je tema o kojoj kolege međusobno još uvijek ne pričaju dovoljno, a nerijetko se događa da ljudi nisu ni svjesni da je došlo do burnouta, već sve pripisuju privremenom stresu. Ponekad je teško razlikovati to dvoje, no svakako smo s vremena na vrijeme, što kroz posao, što kroz fakultet, primijetile posljedice stresa u ponašanju."

Najveći izazov u bitci s burnoutom je njegovo uočavanje i osvješćivanje da bismo se njime počeli baviti, kako bismo se vratili u ravnotežu. Izazovno je priznati da se on događa upravo nama i da smo jednostavno "izgorjeli" u obvezama, stoga se Recruiterice trude podići svijest o ovoj i više nego važnoj temi: "Planiramo organizirati radionice za naše zaposlenike u kojima bismo se bavili upravo temom izgaranja na poslu, kako bi naučili prepoznati znakove te reagirati na vrijeme. Potičemo naše voditelje da komuniciraju potencijalne poteškoće koje bi mogle uzrokovati stres kod članova njihovih timova, kako bi zajednički došli do rješenja te kako se ne bi osjećali usamljeno i prestrašeno u suočavanju s izazovnim situacijama."

Matea i Marija ističu kako Assist Digital neumorno ulaže u razvoj pozitivne radne okoline i vodi brigu o zdravlju svojih zaposlenika. Svim kolegama omogućeno je povoljnije vježbanje uz Multisport karticu, a planiraju organizirati i besplatne preventivne sistematske preglede. No, uz fizičko zdravlje, Recruiterice napominju kako se zalažu i za mentalno zdravlje svih zaposlenika: "Kolege imaju redovite sastanke sa svojim neposrednim nadređenim kako bi ostvarili odnos povjerenja, ali i kako bi im nadređena osoba mogla pomoći ako im radni zadaci postanu previše izazovni. Ono što već organiziramo jesu kratki "catch up" razgovori između voditelja tima i kolege koji je izbivao neko duže vrijeme, koji služe kako bi ga informirali o novostima, ali i kako bi svatko od nas mogao podijeliti s voditeljem ukoliko ima neki problem. Također, smatramo da razne zabavne aktivnosti koje priređujemo uvelike pomažu da razbijemo isključivo poslovni ton radnog dana što može pozitivno utjecati na suzbijanje burnouta.

Organiziranjem raznih društvenih aktivnosti, proslava i tematskih dana potiče se razvoj zdrave radne okoline, a uz to, Assist Digital nudi brojne prilike za profesionalni rast i razvoj kako bi zaposlenici bili zadovoljni svojim poslovnim postignućima. Psihičko i fizičko iscrpljivanje, stres i nagomilavanje obveza nisu put prema samoostvarenju! 

Istražite otvorene pozicije i postanite dio ovog (zdravog) Assist Digital tima!

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.