Jedan od najvažnijih britanskih bendova svih vremena prvi put stiže u Hrvatsku

Foto: Profimedia

Legendarni Jesus and Mary Chain, jedan od najutjecajnijih bendova svoje generacije, otvorit će novu koncertnu sezonu u zagrebačkoj Tvornici kulture u srijedu, 28. kolovoza, u sklopu velike turneje kojom obilježava 40 godina postojanja.

Jedan od najpoznatijih i najvažnijih britanskih bendova svih vremena - The Jesus and Mary Chain - svoju veliku povijesnu godinu obilježava turnejom koja je počela u ožujku, a braća Reid prvi put će posjetiti Zagreb. Svoju su veliku obljetnicu obilježili i albumom Glasgow Eyes koji je objavljen u ožujku - prvim studijskim albumom nakon izdanja Damageand Joy iz 2017. godine.

Za ovu su važnu godinu braća su najavila i svoju autobiografiju, ali i dokumentarac. Kao i prethodna izdanja, Glasgow Eyes predstavljaju stapanje prošlosti, sadašnjosti i budućnosti u sjajnu, mračnu i romantičnu ploču koja obilježava povratak korijenima.

Album je snimljen u studiju Castle of Doom u Glasgowu, a Jim i William Reid potpuno su se predali kreativnom procesu. Ovim su pjesmama predstavili svoje novo poglavlje kojim kombiniraju mećavu melodije, feedbacka i kontroliranog kaosa, ljubav prema Suicideu i Kraftwerku te manje disciplinirane pristupe jazzu. Zvuk i energija i na novom su izdanju ponovo svježi i radikalni te preliveni nepobitnim mračnim šarmom, navodi organizator.

Osvojili su kritičare već prvim albumom

Već su svojim debitantskim albumom Psychocandy i progresivnim glazbenim izričajem osvojili kritičare, no drugim su se izdanjem, Darklandsom, lansirali u zvijezde. Album je dostigao peto mjesto na UK Album Chartu, a hit singl April Skies zasjeo je na osmom mjestu u Ujedinjenom Kraljevstvu. S trećeg su se albuma, Automatic (1989), posebno istaknuli singlovi Blues from a Gun i Head On, osvajajući top ljestvice.

Bend se, nakon iznimno uspješnog i produktivnog desetljeća, ubrzo razišao, no glazbene su sile bile jače od svega, pa su se ponovo sastali 2007. godine. Svoj su ukupno sedmi, ali prvi album nakon čak 19 godina, Damageand Joy, objavili 10 godina kasnije.

Britanske će legende u sklopu velike svjetske turneje prvi put u Zagrebu zasvirati hitove kao što su Head On, Just Like Honey i April Skies, ali i predstaviti svježi materijal kojim će obilježiti 40 veličanstvenih godina postojanja benda koji je mijenjao tijek glazbe kroz povijest i utjecao na stvaranje novih žanrova. Ako se koncert rasproda, neće se seliti u veći prostor. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.