Jednostavan recept za hladnije dane: Isprobajte prefine domaće germknedle

Foto: 123RF

GERMKNEDLE je posljednjih godina nemoguće izbjeći, a čim počne Advent, postaju nezaobilazna slastica svima koji posjete zagrebački božićni sajam u centru grada.

Germknedle su knedle od mekog dizanog i kuhanog tijesta, punjene aromatičnim džemom od šljiva, posute makom i šećerom te prelivene umakom od vanilije ili rastopljenim maslacem.

Ako vam se ne da potezati do centra i stajati u redu, donosimo vam jednostavan recept za ovu slasticu.

Sastojci:

1/2 kg bijelog brašna 
15 g kvasca
1/8 l mlijeka
1 žlica šećera
1/2 žličice soli
2 jaja
50 g maslaca

Postupak pripreme:

Prvo pomiješajte kvasac, toplo mlijeko i šećer i ostavite da se diže 20-ak minuta. Zatim u veliku posudu dodajte brašno, sol, ostatak mlijeka, jaja i rastopljeni maslac, dodajte kvasac i zamijesite glatko tijesto. Ostavite da se diže na toplom mjestu oko pola sata.

Kada se tijelo udvostruči, stavite ga na ravnu plohu te podijelite na četiri komada. Četvrtine tijesta razvaljajte na još 4 kvadrata pa svaku napunite džemom od šljiva. Spojite krajeve u jednu kuglu. Kada ih sve napunite, ostavite da miruju još 20-ak minuta.

Knedle se u originalu kuhaju na pari, no možete ih skuhati i u loncu. Zavrijte vodu, malo posolite i kuhajte ih pet minuta s jedne strane, a zatim ih okrenite na drugu stranu - važno je probušiti ih na nekoliko mjesta tijekom kuhanja čačkalicom ili iglicom kako se ne bi previše napuhale.

Kada su knedle kuhane, izvadite ih na tanjur i prelijte otopljenim maslacem. Možete ih preliti i umakom od vanilije te posuti mljevenim makom i šećerom u prahu, kako to rade u originalu. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.