Kako je Taylor Swift postala najbogatija glazbenica na svijetu

Foto: EPA

TAYLOR Swift je službeno postala najbogatija samoostvarena glazbenica na svijetu s procijenjenom neto vrijednošću od 1.6 milijardi dolara, piše Forbes. Naglasili su da je američka pjevačica postala milijarderka nakon velikog uspjeha njezine prošlogodišnje turneje Eras Tour. Taylor je tako prestigla Rihannu, čije se bogatstvo procjenjuje na 1.4 milijarde dolara. 

"Njezino bogatstvo uključuje 600 milijuna dolara od turneja i tantijema, 600 milijuna dolara od vrijednosti njenog muzičkog kataloga i 125 milijuna dolara od ulaganja u nekretnine", navodi Forbes. Uz titulu najbogatije glazbenice, Taylor se sada nalazi na drugom mjestu na ukupnoj listi najbogatijih glazbenika, odmah nakon Jay-Z-ja, čije se bogatstvo procjenjuje na 2.5 milijardi dolara.

Kako je Taylor Swift postala najbogatija glazbenica svijeta?

Kad se pridružila klubu milijardera, Bloomberg je pisao čime je stekla toliko bogatstvo. 

Swift je od 2019. zaradila 400 milijuna dolara samo od svog glazbenog kataloga, a navodno je zaradila oko 130 milijuna dolara samo od svojih streamova na Spotifyu u 2023. Na popularnom streaming-servisu ukupno je skupila 26.1 milijardu streamova prošle godine.

>> Otkud Taylor Swift tolika moć?

Taylor Swift, prema Forbesu, razlikuje se od ostalih milijardera jer svoje bogatstvo nije akumulirala profitabilnim sporednim poslovima, poput kozmetičkih marki i modnih linija. Swift je prva glazbenica koja je probila magičnu brojku od milijardu dolara isključivo zahvaljujući pisanju i izvođenju pjesama, pa se tako može usporediti s Bruceom Springsteenom, koji je od turneja zaradio milijardu dolara.

Pjevačica je zaradila više od 500 milijuna dolara od glazbenih tantijema i turneja. Prikupila je oko 190 milijuna dolara od prvog dijela turneje Eras i još 35 milijuna dolara od prva dva tjedna prikazivanja koncertnog filma Taylor Swift: The Eras Tour.

Dobila je potpuno vlasništvo nad svojim pjesama i snimkama

Osim toga, još 500 milijuna dolara stiglo je od sve veće vrijednosti njezinog glazbenog kataloga. Njenih prvih šest albuma neslavno je 2019. kupio Scooter Braun i na kraju prodao Shamrock Capitalu za 300 milijuna dolara.

Swift je godinu prije toga napustila Big Machine Label Group i pridružila se Universal Musicu, što joj je omogućilo potpuno vlasništvo nad svojim pjesmama i snimkama.

Bloomberg je u listopadu 2023. procijenio da je Swift zaradila više od 700 milijuna dolara od prodaje ulaznica i 225 milijuna dolara samo od robe s turneje, što joj je donijelo 370 milijuna dolara dobiti nakon plaćanja poreza.

Prema New York Postu, pjevačica posjeduje pet domova diljem SAD-a ukupne vrijednosti 150 milijuna dolara. Prema Wall Street Journalu, prvo njezino ulaganje bio je penthouse od 3240 četvornih metara u Nashville's Music Rowu u kondominiju Adelicia, što ju je stajalo 1.9 milijuna dolara.

Brojni ugovori s velikim kompanijama

Swift je 2011. kupila veću nekretninu u Nashvilleu, kuću od otprilike 7700 četvornih metara poznatu kao Northumberland Estate, koju je platila 2.5 milijuna dolara. Iduće godine kupila je kuću sa sedam spavaćih soba u Hyannis Portu u Massachusettsu za 4.8 milijuna dolara, a prodala ju je 2013. za 5.67 milijuna dolara.

Iste je godine kupila i kuću na Rhode Islandu za 17.75 milijuna dolara. Kolonijalna vila uz more ima osam spavaćih soba, a stručnjaci za nekretnine procjenjuju da nekretnina danas vrijedi 30 milijuna dolara.

Swift je 2014. kupila dva penthousea u Tribeci za 19.95 milijuna dolara u kultnoj zgradi Sugar Loaf, što je zajedno stvorilo dupleks od otprilike 8000 četvornih metara. Tri godine kasnije kupila je trokatnicu u nizu svojih penthousea za 9.75 milijuna dolara i pretvorila je u svoju garažu, a taj ukupni portfelj nekretnina sada vrijedi 45 milijuna dolara.

S 283 milijuna pratitelja na Instagramu i vjernim obožavateljima poznatima kao Swifties, snaga njezina utjecaja gotovo je nemjerljiva, zbog čega mnoge tvrtke žele s pjevačicom sklopiti sponzorske ugovore. Swift je godinama imala unosne ugovore s CoverGirl, Kedsom, AT&T-jem, Targetom i Sony Electronicsom, a premda su točni financijski detalji tih poslova nepoznati, izvještava se da je pjevačica dobila 26 milijuna dolara za svoje dugoročno partnerstvo s Coca-Colom.

The Eras Tour

Prema podacima Billboarda, Forbesa i Pollstara, Taylor Swift ima financijski najuspješniju koncertnu turneju u povijesti. Ona je The Eras Tourom ostvarila najveće prihode u povijesti koncertnih turneja, točnije zaradila je preko milijardu dolara i prva je glazbenica kojoj je to uspjelo.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.