"Kako sam provela ljetne praznike": Kolinda izvješće s "važnog puta" podnijela ženskom magazinu

Foto: Facebook

I DOK mi još uvijek čekamo detalje posjeta SAD-u tijekom kojeg je "poljubila" ogradu Bijele kuće, hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović nedavno se vratila s desetodnevnog obilaska Australije i Novog Zelanda, a o svojem je putovanju ekskluzivno za Gloriju napisala i "sastavak" koji bismo mogli nazvati predsjedničkom verzijom zadaćnice "Kako sam provela ljetne praznike".

Iako na samom početku svog ljetopisa tvrdi da je ovo bilo državničko putovanje sa zahtjevnim rasporedom koji joj nije dopustio ni sat odmora, teško se oteti dojmu da se njezina avantura, u kontekstu koristi za Hrvatsku, ni po čemu ne razlikuje od prosječnog turističkog posjeta bilo koje druge osobe.

Dobili smo galeriju fotografija i poduži dosadni status. I to je otprilike to. Predsjednica republike podnijela je izvještaj - Gloriji. 

Doduše, fotografije su od presudnog značaja jer nakon tajnovite američke avanture očito više ništa ne prepušta slučaju. Neće ni trepnuti, a netko će je, nesretnu, optužiti da nije ni bila u društvu osoba na važnim položajima već nekim bratićem dalekog rođaka poznanika vodiča koji turiste vodi u obilazak Bijele kuće. Sigurno je sigurno. 

Da se razumijemo, ovo bi u nekoj normalnoj situaciji bio običan državnički posjet kao i svaki drugi, ali Kolinda Grabar-Kitarović nije predsjednica kao i svaka druga već hodajuća kompilacija gafova, a to cijelu ovu priču čini posebno "dražesnom".

'Ladno, al' standard, jebi ga

Uglavnom, nakon što se pohvalila da je Australiju već posjetila i da bi tamo ponovno htjela na poduži godišnji odmor (jer godišnji odmor od deset dana jednostavno nije dovoljno dug), naša predsjednica pohvalila se i predivnim državnim zrakoplovom koji joj je tijekom tamošnjeg boravka ustupila australska vlada.

Otkrila nam je da je tamo drugo godišnje doba i da su se temperature spuštale do tri stupnja, ali i da je u Australiji visok standard.

Družila se s mnogim guvernerima i predsjednicima koji su joj mahom govorili da je Hrvatska super (jer to pristojni domaćini čine), ali i s uspješnim Hrvatima koji su, baš poput nove generacije hrvatskih iseljenika koji masovno napuštaju zemlju kojom predsjednikuje, napustili tonući brod kako bi preživjeli u tuđini. Nekada su bježali zbog havarije vinove loze, a danas zbog svega ostalog. O svemu je tome, piše predsjednica, razmišljala dok je na ovaj obiteljski izlet putovala udobnim i suvremenim transportom.

Potomci prvih iseljenika ujedno su i ključan razlog njezina posjeta, a predsjednica je prevalila ovaj put kako bi od tamošnjih državnih dužnosnika čula da su Hrvati vrijedni, radišni i časni. Jer jesu. A to je super. Za Hrvate. U Australiji i Novom Zelandu.

Bilo je tu i mnogih drugih "korisnih" aktivnosti gospodarske diplomacije, pa je Kolinda glavnom guverneru Australije, Sir Peteru Cosgroveu "otkrila" da smo 2010. navijali za australsku nogometnu reprezentaciju za koju su igrali i potomci hrvatskih iseljenika. Što je, pretpostavljamo, bilo od presudne važnosti za građenje stabilnih odnosa.

Možda od ovog puta nemamo koristi, ali imamo jako lijepe fotografije

No, to je tek vrh ove diplomatske sante jer naša se predsjednica družila i sa slavnom pop zvijezdom Lorde koja joj je obećala da će posjetiti Hrvatsku. Možda. Gledali su nastupe folklornih skupina, divila se njihovim nošnjama te činjenici da im se "na licima vidjelo da vole folklor". Ovo "folklorno otkriće" odagnalo je dugogodišnje sumnje o postojanju svijeta neobičnih ljudi koji se folklorom bave iz ljubavi, a ne zbog prisile.

Divila se naša predsjednica i klokanima koji, doznala je, izazivaju prometne nesreće, a i fotografirala ih je u parku guvernerove palače pa Hrvati imaju i jako lijepu fotku ovih vragolastih tobolčara. Naravno, ako kupe Gloriju. Posjetila je i Zoološki vrt gdje je, osim klokana, gledala i koale, emue i druge životinje (postoji i jako lijepa fotografija koale koja drijema).

Budući da u zoološkom nude tu mogućnost, predsjednica nam je otkrila da je imala priliku popeti se na konstrukciju od konopaca i letvi koja bi joj omogućila da se pentra iznad staništa životinja, ali nažalost, pretrpani raspored nije joj dopustio ovu avanturu pa smo ostali uskraćeni za galeriju fotografija egzotičnih životinja iz neuobičajenih perspektiva.

Kolinda Does Hobbiton

Gledala je i spektakularne gejzire, a Jakov je zamalo izazvao incident s Maorima nakon što je zabrljao ceremoniju dobrodošlice.

No, radilo se o simpatičnoj omaški još simpatičnijeg Jakova i sve je prošlo super, a naša je predsjednica nastavila s važnim državničkim poslovima od kojih se posebno isticao posjet Hobbitonu gdje je Kolinda (u 2017.) načula nevjerojatan podatak da se filmovi i serije mogu iskoristiti u globalnoj promidžbi neke zemlje. Uvjerila se tako naša avanturistica, gledajući ovo more posjetitelja, da turisti vole bijeg u svijet mašte, što je za nijansu drukčije od stanovnika Hrvatske koji sve više vole bijeg u svijet.

Susrela se i s majstorom zvuka za film "Gospodar prstenova", fotkala se držeći Oscara koji je Michael Hedges osvojio i oduševila se radionicama u kojima nastaju filmski efekti, a ovo je ogroman šamar svima onima koji su vjerovali da će joj osiguranje i ovog puta opaliti jedan "You shall not pass" pa će jadna Kolinda i Hobbiton promatrati preko ograde.

A ne! Ne samo da je ušla u kućicu u koju ulazi svaki turist na kugli zemaljskoj već se upoznala i s MAJSTOROM ZVUKA. To je kao da dođete na koncert Rolling Stonesa i upoznate tonca. Ekskluziva.

Kolinda istražuje

I dok će zlonamjerni tvrditi suprotno, ona je uvjerena da je ovo bilo nadasve korisno. A možda i jest.

Doznali smo da je Hrvatima u tuđini dobro (ali trenutno i malo hladno), da klokani izazivaju prometne nesreće, da se Maori pozdravljaju doticanjem čela o čelo i nosom o nos, da u Nacionalnom arboretumu u Canberri raste hrast koji je ona posadila i da bi nam uskoro mogla doći Lorde. Možda.

Sve u svemu, Kolinda i njezin vjerni sidekick Jakov bili su na nezaboravnoj ekskurziji. Upoznala je drage ljude, slušala omiljene pjesmice, fotkala životinjice, pljeskala u ritmu glazbe, putovala u lijepom avionu, gledala koale, igrala se s djecom, pozirala s Oscarom kao prava holivudska diva, promišljala o klokanima (i iseljenicima) i doznala da Hrvati koji isele iz Hrvatske, rade i uspijevaju u poslovima kojima se bave.

Da ne znamo bolje, pomislili bismo da nam netko prepričava epizodu dječje serije "Dora istražuje", ali znamo. Jedno je lik crtića koji nitko ne shvaća ozbiljno, a drugo Dora. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.